ApărareȘtiri

FOTO. Batalion de elicoptere de asalt din cadrul Brigăzii I Aviație de Luptă a SUA, dislocat la Mihail Kogălniceanu

Elicoptere Blackhawk (1stCAB1ID/Twitter)

Batalionul 3-1 Elicoptere de Asalt (numit și “Nightmare”), din cadrul Brigăzii I Aviație de Luptă a SUA, a revenit pe 9 martie la baza aeriană Mihail Kogălniceanu, România, pentru o rotație de nouă luni, în cadrul operațiunii Atlantic Resolve, un angajament multinațional de consolidare a pregătirii de luptă și de sporire a interoperabilității forțelor NATO.

Unitatea de aviație s-a mai aflat în România în perioada februarie-septembrie 2019, perioada în care a participat la exerciții alături de trupe din România, Bulgaria și alte țări NATO.

“Militari noștri sunt gata să reconfirme alianța și angajamentul nostru față de aliații și partenerii noștri din NATO!”, se precizează într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a unității 3-1 AHB.

Batalionul este echipat cu aproximativ 30 de elicoptere UH-60M Blackhawk.

Anterior, în perioada 24 februarie-5 martie, zeci de elicoptere Black Hawk din cadrul Brigăzii 1 Aviaţie de Luptă au efectuat o misiune de antrenament în Dobrogea.

Brigada 1 de Aviație de Luptă (poreclită “Demon Brigade”), care cuprinde aproximativ 2.000 de militari, cu aproximativ 50 de elicoptere UH-60 and HH-60 Black Hawk, 10 CH-47 Chinook, 25 de aparate de atac AH-64 Apache și 1.800 de vehicule și echipamente de sprijin,  a sosit în Europa, pentru o rotație de nouă luni, în cadrul operațiunii Atlantic Resolve.

Unitatea din cadrul Diviziei 1 Infanterie a SUA, cu sediul la Fort Riley (Kansas), înlocuiește Brigada 101 Aviaţie de Luptă din cadrul Diviziei 101 Aeropurtată, care este prezentă în spațiul european de la sfârșitul lunii iunie. În această perioadă, brigada 101 Aviație de Luptă a participat la misiuni de antrenament alături de forțe din țări aliate și partenere, inclusiv la exercițiul de trageri cu sisteme de artilerie reactivă HIMARS și LAROM, care s-a desfășurat în România în luna noiembrie.

Așa cum am mai relatat, în cursul prezenței sale în Europa, brigada va sprijini forțele aliate și partenere în cadrul celui mai amplu exercițiu NATO din acest an: „Defender-Europe 2021”. Potrivit locotenent-generalului american Christopher Cavoli, șeful Comandamentul Forțelor Terestre Americane în Europa și Africa, punctul focal al aplicației din acest an va fi regiunea Europei de Sud-Est – în mod particular România și Bulgaria.

Sursa foto: 1st Combat Aviation Brigade, 1st Infantry Division.

Elicoptere Blackhawk