ApărareȘtiri

FOTO. Aviatorii americani din Italia îi vor înlocui pe colegii lor din Germania la baza aeriană Fetești

Avion de lupta F-16 Fighting Falcon la Fetești (Tech. Sgt. Maeson Elleman/USAF)

Șase avioane de luptă F-16 Fighting Falcon ale Forțelor Aeriene ale SUA, de la Aviano, Italia, au sosit la Baza 86 Aeriană din Fetești, unde îi înlocuiesc pe colegii lor de la Spangdahlem, Germania, informează aviația americană.

Avioanele americane au fost dislocate în România pentru a sprijini acțiunile NATO de poliție aeriană întărită în regiunea Mării Negre pe fondul agresiunii ruse asupra Ucrainei.

La finalul lunii februarie, SUA au dislocat la Fetești opt aeronave F-16 Fighting Falcon din cadrul din cadrul Escadrilei 480 expediționară de vânătoare a SUA, de la Baza aeriană Spangdahlem.

După peste două luni de activitate în România, alături de piloții români, italieni și britanici, contigentul de la Spangdahlem a fost înlocuit cu șase avioane din cadrul Escadrilei 510 expediționară de vânătoare a SUA, de la Aviano, Italia, care au sosit vineri, 29 aprilie, la Fetești.

„Prezența continuă a F-16-urilor americane în regiunea de sud-est asigură o capacitate critică pentru misiunea de poliție aeriană și întărește pregătirea colectivă a NATO”. a spus generalul Jeff Harrigian, comandantul Forțelor Aeriene ale SUA în Europa și Africa.

În acest moment, pe lângă aparatele F-16 ale aviației române, spațiul aerian al României este protejat și de 6 aeronave Eurofighter Typhoon ale Forțelor Aeriene Regale Britanice, dislocate la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu.

Acestea execută misiuni de Poliție aeriană Întărita sub comanda NATO și desfășoară în același timp antrenamente alături de aeronavele Forțelor Aeriene Române, contribuind la dezvoltarea capacității de reacție și descurajare.

Avioane de lupta F-16 Fighting Falcon ale aviației americane la Fetești (Tech. Sgt. Maeson Elleman/USAF)
Avioane de lupta F-16 Fighting Falcon ale aviației americane la Fetești (Tech. Sgt. Maeson Elleman/USAF)
Avioane de lupta F-16 Fighting Falcon ale aviației americane la Fetești (Tech. Sgt. Maeson Elleman/USAF)
Avion de lupta F-16 Fighting Falcon ale aviației americane la Fetești (Tech. Sgt. Maeson Elleman/USAF)