ApărareȘtiri

FOTO. Antrenamente de zbor în zona montană cu IAR-330 Puma de la Mihail Kogălniceanu

Elicopter IAR-330 Puma (FOTO: Escadrila 572 Elicoptere/MApN)

Escadrila 572 Elicoptere din cadrul Bazei 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu a executat o dislocare cu un elicopter IAR-330 Puma, personal navigant și tehnico-ingineresc la Baza 95 Aeriană “Erou Căpitan Aviator Alexandru Şerbănescu’’ din Bacău pentru antrenamente de zbor în zona montană, se arată într-un comunicat dat publicității de Forțele Aeriene Române.

Pe parcursul dislocării, în perioada 19-23 august, au fost repetate, revăzute și actualizate procedurile de zbor la munte, au fost planificate și executate în comun misiuni de zbor în zona montană, iar personalul Bazei 95 Aeriană “Erou Căpitan Aviator Alexandru Şerbănescu’’ a practicat sprijinul specific de națiune gazda pentru detașamentul de la Mihail Kogălniceanu, astfel încat activitatea s-a desfăsurat în condiții de deplină siguranță.

În ciuda condițiilor meteorologice schimbătoare specifice contextului sinoptic și a caracteristicilor specifice mediului montan, detașamentul dislocabil a reușit să îndeplinească cu succes, obiectivele propuse, precizează aviația română.

Forțele Armate Române continuă să se bazeze pe 61 de elicoptere IAR-330 Puma (o parte modificate în varianta de atac SOCAT). Aparatele, dintre care unele vechi de aproape o jumătate de secol, au fost fabricate în perioada comunistă la IAR Brașov, după o licență din Franța. Încă din urmă cu șase ani au fost anunțate planuri de înlocuire ale vechilor elicoptere, însă până în acest moment nu s-a concretizat nimic în acest sens.

Galerie foto AICI

Elicopter IAR-330 Puma (FOTO: Escadrila 572 Elicoptere/MApN)
Elicopter IAR-330 Puma (FOTO: Escadrila 572 Elicoptere/MApN)