ApărareȘtiri

FOTO. Exercițiu tactic româno-polonez cu zeci de blindate Piranha V și KTO Rosomak la Cincu

Blindate Piranha V și Rosomak (Jaros Law Jasiczek)

Militari români, polonezi și portughezi – cu zeci de transportoare blindate românești Piranha V și poloneze KTO Rosomak – au participat în perioada 26 octombrie-4 noiembrie la un exercițiu multinațional în Poligonul Cincu, au transmis reprezentanții Ministerului Apărării de la Varșovia.

La exercițiu au participat militari români din Batalionul de infanterie 22 „Romanați” și omologii lor din contingentul militar polonez și detașamentul portughez, dislocate în România în cadrul inițiativei NATO Prezență înaintată adaptată – tailored Forward Presence (tFP). Cu ocazia exercițiului a fost format un grup tactic de luptă comun, care a reunit militarii participanți.

În prima etapă a exercițiului, militarii aliați au efectuat un marș pe distanță lungă, urmând apoi acțiunile de poziționare și pregătire echipamentului pentru partea principală a aplicației.

În fazele următoare ale exercițiului, militarii au exersat procedurile comune de operare menite să îmbunătățească capacitatea de desfășurare a activităților la nivel tactic în cadrul grupului tactic de luptă și au fost executate trageri de luptă cu diverse tipuri de armament aflat în dotarea forțelor participante.

Contingentul militar polonez, format din aproximativ 250 de militari cu zeci de transportoare blindate Rosomak, este o parte componentă a inițiativei de a asigura o prezență consolidată pe Flancul Estic al NATO pentru descurajarea oricărei potențiale agresiuni rusești. Totodată, și  Armata română participă cu un detașament de artilerie antiaeriană, prin rotație, la Grupul de Luptă NATO din Polonia.

Militari români, polonezi și portughezi în cadrul unui exercițiu la Cincu
Sursa foto: Jaros Law Jasiczek