ApărareȘtiri

FOTO. Americanii de la Oskosh vor finaliza fabricarea blindatelor JLTV pentru forțele speciale române până la finalul anului

Vehicul blindat JLTV (FOTO: Oskosh Defense)

Producătorul de blindate Oskosh Defense va finaliza fabricarea în Statele Unite a vehiculelor tactice ușoare JLTV pentru forțele speciale române până la finalul acestui an, a declarat un reprezentant al companiei americane, într-un interviu pentru Umbrela Strategică, în marja expoziției BSDA 2022.

“Oskosh este onorat că forțele speciale române au decis să cumpere JLTV. Și cred că s-au hotărât să cumpere aceste vehicule având în vedere valoarea propunerii. Și această valoare a propunerii constă în mobilitate, preț și capacitatea de supraviețuire”, a declarat John M. Lazar, vicepreședinte și manager general pentru programe internaționale în cadrul producătorul american.

“Așadar, în ceea ce privește mobilitatea, JLTV poate depăși 130 km/h chiar și pe teren foarte accidentat; avem o capsulă monococă cu suspensie independentă. În ceea ce privește protecția balistică și împotriva exploziilor, JLTV are niveluri de protecție de nivel MPRAP (blindate rezistente la mine și protejate împotriva ambuscadelor) și a fost testat mai mult decât orice alt vehicul european pentru a se conforma standardelor Departamentului Apărării din SUA. În sfârșit, în privința prețului, am vândut în peste 16 state, avem comenzi pentru peste 20.000 de camioane pe care le vom fabrica în Statele Unite”, a explicat Lazar.

Reprezentantul companiei americane a precizat, în legătură cu blindatele ușoare pentru forțele speciale române, că “Oskosh Defense va finaliza fabricarea vehiculelor în SUA până la sfârșitul acestui an calendaristic”.

Calendarul de livrare a vehiculelor către forțele speciale însă depinde de discuțiile dintre statul român și american, în condițiile în care este vorba de un contract de tip acord guvern la guvern, în cadrul Programului Foreign Military Sales.

În noiembrie 2020, Guvernul României a anunțat că va achiziționa, în regim de urgență, vehicule blindate din SUA pentru subunitățile de operații speciale, cu scopul declarat de a elimina riscurile la adresa operativității acestor forțe. Valoarea estimată a achiziției se ridică la 227,77 milioane lei cu TVA (aproape 50 de milioane de dolari).

Nu este clar ce număr de blindate au fost achiziționate de MApN pentru forțele speciale, însă diverse surse sugerează o cifră de aproximativ 130 de bucăți.

Reprezentantul companiei Oskosh Defense a vorbit și despre posibilitatea producerii de blindate Joint Light Tactical Vehicle (JLTV) în România, în contextul în care MApN vrea să achiziționeze, în prima fază, 1059 de vehicule.

Oficialul a afirmat că, după semnarea Memorandum de înțelegere cu Romarm din 2021, compania americană “a efectuat cercetări ample ale bazei industriale de aici și așteptăm cu nerăbdare să cooperăm în ceea ce privește producția, integrarea și asamblarea” vehiculelor pentru a îndeplini cerințele programului MApN de înzestrare cu blindate ușoare.

“Scopul nostru este să lucrăm în cea mai mare măsură posibil cu industria locală”, a subliniat Lazar, care a adăugat că Oskosh a furnizat deja blindate unui număr de șapte țări NATO, inclusiv unor state din estul alianței, precum Muntenegru, Slovenia, Lituania, România și Macedonia de Nord.

Oshkosh Defence a prezentat un blindat ușor Joint Light Tactical Vehicle (JLTV) și o remorcă JLTV (JLTV-T) la cea mai recentă ediție a expoziției Black Sea Defense Aerospace and Security (BSDA).

Vehicul blindat JLTV (FOTO: Oskosh Defense)
Vehicul blindat JLTV (FOTO: Oskosh Defense)
Vehicul blindat JLTV echipat cu rachete antiaeriene Stinger (FOTO: Oskosh Defense)
Vehicule blindate JLTV (FOTO: Oskosh Defense)
Vehicule blindate JLTV (FOTO: Oskosh Defense)
Vehicule blindate JLTV (FOTO: Oskosh Defense)
Vehicul blindat JLTV livrat Sloveniei (FOTO: Oskosh Defense)
Vehicul blindat JLTV echipat cu rachete antitanc Spike (FOTO: Oskosh Defense)
Vehicul blindat JLTV (FOTO: Oskosh Defense)
Vehiculul blindat JLTV poate fi transportat de elicoptere grele (FOTO: Oskosh Defense)