Infrastructură

FOTO: Airbus Helicopters Romania a livrat Inspectoratului General pentru Situații de Urgență primele trei elicoptere H135

Elicopter H135 (IGSU)

Airbus Helicopters Romania a livrat primele trei elicoptere H135 pentru Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, iar alte trei urmează să fie livrate în cursul acestui an. Cele trei elicoptere au intrat în dotarea Inspectoratului General de Aviație al MAI (IGAv).

Aparatele au fost achiziționate prin proiectul VIZIUNE 2020, în cadrul căruia Inspectoratului General de Aviație al MAI deține calitatea de partener, iar Inspectoratul General pentru Situații de Urgență are calitatea de lider.

Un acord-cadru încheiat în 2019 între MAI și Airbus Helicopters România prevede cumpărarea a până la 10 elicoptere H135.

Totodată, au fost achiziționate și șase elicoptere medii/grele – variantele uscat, respectiv maritim, se arată într-un comunicat al IGSU.

Elicopter H135 (IGSU)

Elicopterele urmează să fie utilizate în misiuni de evacuare medicală (MEDEVAC), căutare și salvare în condiții dificile, în special la munte (SAR) și intervenții aeriene pentru cazuri medicale critice.

Înființată în 2002, Airbus Helicopters România este o societate mixtă între Airbus Helicopters, cu 51%, și compania de stat IAR Brașov cu 49%.

Compania a câștigat anul trecut și licitația IGSU pentru întreținerea aparatelor EC-135/H-135 din dotarea Inspectoratul General de Aviație al MAI (IGAv), valoarea contractului fiind de 36,5 milioane de euro și având o durată de patru ani.

Elicopter H135 (IGSU)