ApărareȘtiri

Fost șef al Pentagonului despre învățămintele desprinse din criza afgană: Aroganța culturală este nocivă

Christopher C. Miller, șef interimar al Pentagonului în perioada noiembrie 2020-ianuarie 2021, a declarat că situația de criză provocată de retragerea americană din Afganistan arată că aroganța culturală este nocivă, astfel că este extrem de important să înțelegem dinamicele locale, modul în care funcționează fiecare societate.

Potrivit lui Miller, care înainte de a ocupa funcția de secretar interimar al Apărării a luptat în Afganistan ca ofițer în cadrul forțelor speciale americane, armata SUA ar trebui să analizeze cu atenție și în mod obiectiv ce s-a întâmplat în Afganistan pentru a putea trage învățăminte de pe urma acestui eșec.

Fostul oficial a mai declarat pentru publicația Military Times că Statele Unite au repetat și unele greșeli comise în războiul din Vietnam, cum ar fi faptul că Washingtonul a încercat să creeze o armată afgană după modelul celei americane, deși o astfel de forță era total inadecvată având în vedere abilitățile și tradițiile poporului afgan.

Deși o serie de analiști și oficiali americani, inclusiv președintele Joe Biden, au dat vina pe armata afgană pentru victoria rapidă a talibanilor, Miller a susține însă că, înainte de retragerea americană, forțele de securitate afgane au dat dovadă de mult eroism, însă ar fi avut nevoie de sprijin american, care probabil le-ar fi insuflat încredere să continue lupta contra insurgenților talibani.