Intelligence

Fost lider al insurgenților din Ucraina: Dacă trupele ruse se retrag din Transnistria, R.Moldova va recuceri regiunea în două zile

Foto: moldpres.md

Moscova și susținătorii Kremlinului au reacționat vehement după ce președinta aleasă a R.Moldova, Maia Sandu, a cerut retragerea trupelor ruse din Transnistria. Igor Strelkov/Girkin, un fost lider al insurgenților proruși din Ucraina, a afirmat că, în cazul în care Moscova și-ar retrage forțele din Transnistria, trupele Chișinăului ar elibera regiunea separatistă în doar două zile.

Moscova nu ar avea “nicio șansă” să mențină Transnistria pe orbită în cazul plecării forțelor ruse, a completat Igor Strelkov/Girkin, care în 2014 a ocupat așa-numita funcție de “ministru al apărării” al autoproclamatei “Republici Populare Donețk”, informează publicația Kyiv Post, citând agenția de știri URA.RU.

Strelkov a mai afirmat că etnicii ruși ar fugi din Transnistria ca urmare a discriminării din partea autorităților moldovene, iar eliberarea regiunii ar permite unirea Republicii Moldova cu România.

Analistul Paul A. Goble afirmă că, deși părerile lui Strelkov sunt unele extreme, totuși confirmă un lucru negat în mod regulat de Moscova, regiunea separatistă există și a supraviețuit atâta timp doar datorită trupelor ruse.

Strelkov a mai afirmat că situația Transnistriei este una vulnerabilă, iar în cazul unui conflict amplu, „nu există nici o șansă ca să fie posibilă păstrarea Transnistriei prin mijloace militare”.