ApărareȘtiri

Fost diplomat de la Sofia: Bulgaria este veriga slabă în Flancul estic al NATO în ceea ce privește puterea militară

MiG-29 (Bulgarian Air Force)

Bulgaria este veriga slabă în Flancul estic al NATO, fiind mult în urmă în ceea ce privește consolidarea capacității de luptă a armatei naționale, comparativ cu România sau Polonia, a declarat Milen Keremedchiev, fost adjunct al ministrului de Externe de la Sofia, citat de postul național de radio al Bulgariei.

“Bulgaria a încercat întotdeauna să fie prietenă cu toată lumea, însă în această situație acest lucru este pur și simplu imposibil. Antagonismul profund între părțile implicate în conflict este evident. Trebuie să ne prezentăm poziția mai clar”, a declarat Keremedchiev, în ceea ce privește criza dintre NATO și Rusia pe tema Ucrainei.

Keremedciev a descris ca normală poziția bulgară exprimată de partidul de guvernământ, în comparație cu poziția dură și extremă a președintele filorus al Croației, Zoran Milanović, care a denunțat politicile SUA referitoare la Rusia și a amenințat că va retrage țara sa din NATO, relatează agenția Novinite.

“Suntem dramatic în urmă în ceea ce privește tendința generale de creștere a capacității de luptă a armatei”, a mai afirmat Keremedchiev, subliniind că “Bulgaria este veriga slabă pe aripa de est a NATO”.

“Fiind o unitate mai slabă, suntem vulnerabili la posibile provocări. Conexiunea mai slabă se rupe cu ușurință în cazul unei escaladări”, a mai afirmat fostul oficial bulgar.

Fostul diplomat a adăugat că, în acest moment, nu există o criză militară reală în Ucraina, însă, în cel mult o lună, situația ar putea deveni fierbinte, întrucât Rusia transferă forțe suplimentare în Belarus și nave din Marea Baltică în Marea Neagră.

Guvernul de la Sofia insistă asupra detensionării crizei, dar Bulgaria nu are la dispoziție instrumente reale pentru a ajuta la găsirea unei soluții, explică Milen Keremedchiev.

Fostul oficial a subliniat că Bulgaria nu se confruntă în prezent cu o amenințare directă la adresa teritoriului său. De altfel, ministrul Apărării de la Sofia, Ștefan Yanev, a indicat că „nimeni nu are intenția de a ataca Bulgaria la moment, iar Bulgaria nu va ataca o altă țară”.