ApărareȘtiri

Fost diplomat bulgar despre cooperarea cu România: Bulgaria a fost adesea ambiguă în privința amenințării ruse în zona Mării Negre

Sursa: Bulgaria’s Defence Ministry

Cooperarea între România, Bulgaria și Turcia pe tema securității pontice nu a fost una foarte eficientă, afirmă fosta ambasadoare bulgară Elena Poptodorova, care a indicat că un motiv pentru această situație are legătură cu faptul că Bulgaria a fost, în mod tradițional, precaută și adesea ambiguă în ceea ce privește amenințarea rusă în regiunea Mării Negre.

Poptodorova, care este și vicepreședinte al Clubului Atlantic din Bulgaria, a subliniat că poziția ambiguă a Bulgariei este cauzată de lipsa unui consens politic intern solid în ceea ce privește această chestiune și reprezintă o problemă uriașă atunci când vine momentul luării unor decizii sau acțiuni practice.

Această problemă are rădăcini în istorie, având legătură cu modul în care povestea eliberării Bulgariei de sub ocupația otomană este în mod constant și foarte abil și manipulativ prezentată publicului bulgar, a adăugat Poptodorova.

Fosta ambasadoare a mai declarat că țări mici, precum România și Bulgaria, nu vor putea singure să limiteze agresivitatea Rusiei în zona pontică, ci vor avea nevoie de sprijinul NATO. Astfel, pentru a gestiona situația tensionată din regiune este nevoie de eforturi multiple, atât la nivel bilateral, cât și regional și la nivel de alianță.

Poptodorova a adăugat că alianța transatlantică a permis Moscovei să revendice un rol dominant în Marea Neagră, care a devenit un lac rusesc.

În aceste condiții, nu este ușor pentru NATO să încerce să echilibreze situația, iar acum este necesar mai mult decât oricând un echilibru de forțe în Marea Neagră, a subliniat fosta ambasadoare, în cadrul unui eveniment organizat de Atlantic Council.