ApărareȘtiri

Fost consilier prezidențial american: NATO ar trebui să elimine Transnistria, o entitate artificială complet dependentă politic de Rusia

Militari ruși la o paradă la Tiraspol, 9 mai 2018 (president.gospmr.org)

John Bolton, fostul consilier prezidențial american pentru probleme de securitate, a pledat pentru soluționarea „conflictelor înghețate” din spațiul fostei Uniuni Sovietice, inclusiv pentru eliminarea regiunii separatiste Transnistria, despre care a afirmat că este o entitate artificială complet dependentă politic de Rusia.

“Moscova sondează întreaga zonă gri dintre frontierele estice ale NATO și granița de vest a Rusiei: nu doar Ucraina și Belarus, ci și Moldova și republicile din Caucaz. „Conflictul înghețat” din Moldova cu Republica Transnistreană creată de Rusia; ocupația rusă în două provincii georgiene; și recenta intervenție pro-azeră a Moscovei în conflictul cu Armenia, toate demonstrează politicile hegemonice sau de-a dreptul anexioniste ale Kremlinului, care afectează toate cele șase state din zona gri”, afirmă Bolton într-un material de opinie publicat pe site-ul 19fortyfive.com.

“Tratând fiecare conflict separat, mai degrabă decât strategic, cădem în capcana lui Putin”, a subliniat fostul oficial american.

Potrivit acestuia, Washingtonul trebuie să facă mai mult decât doar să reacționeze la provocările Rusiei.

“Întrebarea geostrategică centrală pentru NATO este cum să se ocupe de zona gri ca de un set integrat de probleme. Expansiunea către est a Alianței nu a luat niciodată în considerare în mod adecvat unde se va opri sau care vor fi consecințele pentru statele rămase dincolo de garanțiile tratatelor NATO, în zona gri”, a afirmat Bolton, care a adăugat că liderii alianței trebuie să decidă ce țări din această zonă sunt candidate NATO serioase.

“În momentul în care s-a luat decizia, NATO ar trebui să înceapă dezlegarea „conflictelor înghețate” și a altor încurcături pe care Rusia le-a creat potențialilor noi membri NATO”, a completat fostul oficial.

“Un caz care ar trebui să fie prioritar este eliminarea Republicii Transnistrene, o entitate artificială complet dependentă politic de Rusia. Presând Moscova pentru reunificarea deplină a Moldovei ar distrage atenția lui Putin de la Ucraina”, a explicat Bolton.

Fostul consilier prezidențial a subliniat că “eșecul Occidentului de a rezista atacului Rusiei asupra Georgiei în 2008 a dus direct la ocuparea ulterioară de către Rusia a Crimeei și a Donbasului”.

“În mod clar, simpla asumare a unei posturi defensive în fața acțiunilor beligerante ale Kremlinului nu este calea țărilor zonei gri către pace și securitate, și nici al NATO”, a avertizat Bolton.