ApărareȘtiri

Forțele Navale Române au recuperat epava unei drone ucrainene care plutea în derivă în apele teritoriale ale României

BayraktarTB2 (Foto: Baykar)

Ministerul Apărării a anunțat luni, 23 mai, că a recuperat epava unei drone care plutea în derivă în apele teritoriale ale României. Rămășițele aeronavei fără pilot, care poartă însemnele Forțelor Navale ale Ucrainei, nu avea armament și muniție la bord.

Marina Română a fost sesizate, pe 11 mai, cu privire la existența unei epave aeriene care plutea în derivă în apele teritoriale ale României, într-o zonă situată între Sulina și Sfântu Gheorghe, la aproximativ două mile marine de țărm.

Epava dronei a fost recuperată de o navă românească, fiind ulterior preluată de Forțele Aeriene Române pentru derularea procedurilor legale de identificare a epavei și cercetarea împrejurărilor în care aceasta a ajuns în apele teritoriale ale României.

Din coroborarea datelor de trafic aerian din regiunea Mării Negre, aparatul de zbor s-a prăbușit în spațiul aerian ucrainean, cel mai probabil în cursul acțiunilor desfășurate în perioada 7-8 mai. Epava a fost ulterior purtată de curenți către apele teritoriale ale României, unde a fost reperată în data de 11 mai, a precizat MApN.

Imaginile cu epava, prezentat de postul Pro TV, par să indice că ar fi vorba de o dronă de atac Bayraktar TB2, fabricate în Turcia de firma ginerelui președintelui Recep Erdogan.

Insula Șerpilor, fost teritoriu românesc anexat de URSS, care a fost capturată de trupele ruse pe 24 februarie, a fost scena unor confruntări intense între forțele ucrainene și cele ruse, la începutul lunii mai. Ucraina susține că a distrus mai multe nave în jurul insulei, în timp ce Rusia susține că a respins o tentativă de invazie ucraineană, provocând pierderi serioase ucrainenilor.