ApărareȘtiri

Forțele speciale române vor participa la un exercițiu multinațional în Georgia

Militari din forțele pentru operații speciale (MApN/FOS România)

Militari din forțele pentru operații speciale române vor participa, alături de membri ai forțelor armate din alte 14 țări NATO sau partenere, la exercițiul “Agile Spirit 2021”, care se va desfășura în Georgia, pe parcursul a două săptămâni, între 26 iulie și 6 august, au anunțat Forțele Terestre ale SUA în Europa și Africa (USAREUR-AF).

La ediția din acest an, a zecea din istoria exercițiului, vor lua parte aproximativ 2.500 de militari din următoarele țări: Georgia (națiune gazdă), Estonia, Germania, Letonia, Lituania, Polonia, România, Spania, Turcia, Ucraina, Marea Britanie, Statele Unite, Canada, Italia și Azerbaidjan.

Dintre aceștia, aproximativ 700 sunt membri ai forțelor armate ale SUA, aproximativ 1.600 sunt militari georgiene, iar restul de 250 sunt din alte țări participante.

Prima ediție a exercițiului a avut loc în anul 2011, “Agile Spirit” fiind inițial un exercițiu anual organizat de Corpul de Infanterie Marină al SUA dislocat în Europa (MARFOREUR).

Începând din 2018, “Agile Spirit” a fost transformat într-un eveniment bienal al Forțelor Terestre ale SUA în Europa și Africa, parte a Programului Comun de Exerciții al Comandamentului SUA.

România a fost una dintre prezențele constante la acest eveniment de instruire.

“Două obiective majore au rămas consistente pe parcursul fiecărei ediții – creșterea interoperabilității între militarii națiunii participante și consolidarea cooperării regionale în materie de securitate”, se precizează în comunicatul emis de USAREUR-AF.

Anul acesta este prima dată când va avea loc o operațiune aeropurtată multinațională, la care vor vor participa militari din Georgia, Marea Britanie și Polonia.

De asemenea, va fi pentru prima dată când forțele Speciale din Georgia, Statele Unite, Marea Britanie, România și Polonia vor efectua operațiuni combinate în poligonul Sorta din Georgia, care a fost renovat și modernizat recent.

Primele echipamente militare, inclusiv vehicule HMMWV, ale forțelor americane au ajuns pe 21 iulie în Georgia, fiind transportate de la Constanța la Poti, Georgia, la bordul navei OBIRIX.