ApărareȘtiri

Forțele speciale poloneze vor primi un lot suplimentar de elicoptere S-70i Black Hawk

Ministrul Apărării de la Varșovia, Mariusz Blaszczak, a anunțat recent că forțele speciale poloneze vor primi încă patru elicoptere S-70i Black Hawk de la producătorul PZL Mielec, subsidiara din Polonia a grupului Lockheed Martin, informează site-ul de știri din domeniul apărării Defence24.

Forțele speciale poloneze au primit deja patru elicoptere Black Hawk în urma unui contract acordat producătorului PZL Mielec în ianuarie 2019. Acordul, cu o valoare totală brută de 683 de milioane de zloți (aproximativ 150 de milioane de euro), a inclus, pe lângă cele patru aeroanve, și un un pachet logistic și echipamente suplimentare, cât și servicii de instruire.

Elicopterele – în configurația de bază – au fost livrate în 2019. Echipamentul suplimentar urmând să fie instalat după livrarea efectivă.

Jurnaliștii de la Defence24 au indicat că nu există prea multe detalii privind configurația elicopterelor poloneze Black Hawk pentru forțele speciale, însă se pare că au fost modificate pentru a fi echipate cu diverse tipuri de arme.

Forțele speciale poloneze sunt susținute și de escadrila a 7-a pentru operații speciale, care este dotată cu elicoptere Mi-17 de origine sovietică.

S-70 Black Hawk de la PZL Mielec pentru România?

Polonezii de la PZL Mielec și-au exprimat interesul și pentru programele de înzestrare cu elicoptere derulate de autoritățile române. În acest sens, în septembrie 2020, PZL Mielec a semnat un Memorandum de Înțelegere cu ROMAERO privind înființarea în România a unui Centru de Echipare și Întreținere a elicopterelor civile și militare Black Hawk.

De asemenea, compania poloneză propune Ministerului Afacerilor Interne al României o tranșă inițială de 12 elicoptere multi-rol Black Hawk, ca parte a programului național de înzestrare cu elicoptere medii/grele, destinate misiunilor maritime și terestre.  În cursa pentru acest contract s-au mai înscris și Leonardo Spa (Italia) şi Airbus Helicopters (România),

Totodată, Ministerul Apărării derulează un alt program de înzestrare cu elicoptere militare de transport și asalt, însă până acum nu s-a concretizat nimic pe această temă.