ApărareȘtiri

Forțele speciale britanice SBS au preluat controlul unui petrolier aflat în pericol să fie deturnat în Canalul Mânecii

O unitate de elită a Marinei Regale a intervenit duminică noaptea pentru prelua controlul unui tanc petrolier, aflat în Canalul Mânecii, despre care se crede că ar fi fost în pericol să fie deturnat de mai mulți pasageri clandestini, care amenințau echipajul navei, informează Sky News și Al Jazerra.

Forțele speciale Special Boat Service (SBS) au luat cu asalt petrolierul Nave Andromeda, deținut de o companie de transport maritim din Grecia, și au reținut șapte pasageri clandestini care care amenințau echipajul navei. Nava se afla în apropierea insulei Wight, din sudul Angliei.

La cererea poliției, ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, și ministrul de Interne, Priti Patel, au autorizat forțele armate să urce la bordul navei „pentru a proteja viața și a asigura securitatea unei nave care ar fi fost vizată de o presupusă acțiune de deturnare”, a transmis Ministerul Apărării.

Poliția a declarat că echipajul a fost amenințat de pasagerii clandestini, dar niciun membru al echipajului nu a fost rănit.

O sursă de pe Insula Wight a declarat pentru Daily Mail: „Căpitanul a afirmat clar că se temea pentru viața (echipajului) și avea nevoie de asistență urgentă, aveau nevoie de salvare … Era disperare, auzeai frica în vocea lui”.

Mii de migranți economici și solicitanți de azil încearcă anual să traverseze Canalul Mânecii din Franța pentru a ajunge în Marea Britanie, plătind adesea traficanții pentru a-i ajuta să traverseze marea în ambarcațiuni improvizate sau călătorind clandestin la bordul vaselor care se îndreaptă spre porturile britanice.

“Forțele armate au preluat controlul navei și șapte persoane au fost reținute”, a comunicat ministerul. „Rapoartele inițiale confirmă că echipajul este în siguranță și în stare bună”.

Potrivit unui corespondent Sky News, șaisprezece militari din SBS au urcat la bordul navei, unii coborând în rapel din elicopterele Merlin și Wildcat care survolau deasupra petrolierului, iar alții au urcat din bărci pneumatice ancorate în jurul navei. Toată operațiunea s-a încheiat în doar câteva minute și nu s-au înregistrat victime.

Ministerul Apărării a refuzat să confirme sau să infirme implicarea SBS – în conformitate cu politica guvernului britanic de a nu comenta operațiunile forțelor speciale.

O sursă cu cunoștințe despre acest caz a declarat că unitatea SBS a fost implicată, potrivit agenției de știri Reuters. Operațiunile SBS sunt, în general, clasificate.

Escadronul Special de Ambarcațiuni (Special Boat Service, SBS), o unitate de elită a Marinei Regale, este considerată sora Regimentului Special Air Service (SAS) al Forțelor Aeriene Regale.

O unitate de elită, care poate îndeplini o varietate de misiuni, inclusiv combaterea terorismului maritim, SBS își are originile în cel de-al Doilea Război Mondial și a fost implicată în majoritatea conflictelor din ultimii 70 de ani, inclusiv în Falkland, Afganistan, Libia și Irak.

Este a doua misiune de acest gen a SBS în apele britanice în ultimii ani.

Patru nigerieni au fost reținuți în 2018 când forțele speciale au luat cu asalt o navă cargo italiană în estuarul Tamisei.

Cel mai apropiat echivalent al SBS din cadrul forțelor speciale americane este faimoasa unitate Naval Special Warfare Development Group – SEAL Team Six.

Trupe de comando britanice la un exercițiu in Norvegia in 2020 (Royal Navy)