ApărareȘtiri

Forțele speciale australiene, vizate de o anchetă privind presupuse crime de război în Afganistan

Militari ai coaliției Internationale în Afganistan (nato.int)

O ancheta secretă privind presupusele crime de război comise de forțele speciale australiene în Afganistan se află în etapele finale și se axează pe acuzații de ucidere ilegală a necombatanților, și tratamente inumane aplicate civililor și foștilor combatanți inamici, informează organizația de radiodifuziune Australian Broadcasting Corporation (ABC).

Investigatorii analizează 55 de incidente separate din perioada 2005-2016, în cursul cărora forțele speciale australienear fi comis fapte ilegale în Afganistan, iar până în acest moment au fost audiați 336 de martori, potrivit raportului anual al Inspectorului General al Forțelor Defensive Australiene (IGADF).

Raportul Inspectorului General a fost prezentat pe 25 februarie în Senatul de la Canberra.

Ancheta a fost inițiată în mai 2016, pe fondul acuzațiilor și zvonurilor privind cazuri în care forțele speciale australiene ar fi ucis civili neînarmați, inclusiv copii.

Insigna Regimentului Serviciului Special Aerian (army.gov.au)

Inspectorului General James Gaynor a declarat că ancheta a durat atât de mult din cauza complexității speței.

Potrivit ABC, în cadrul anchetei sunt analizate incidente în care au fost implicați militari din cadrul Regimentului Serviciului Special Aerian (SASR) și al Regimentului 2 Comando.