ApărareȘtiri

Forțele speciale americane intenționează să achiziționeze cel puțin 75 de avioane de atac ușor

Textron AT-6 Wolverine (flick.com)

#Avioanele cu turbopropulsor pot executa misiuni de atac ușor la costuri infinitezimale față de aeronave moderne ca F-16, F-15E sau F-35.

Comandamentul pentru Operațiuni Speciale al Statelor Unite (USSOCOM) a anunțat recent că intenționează să achiziționeze cel puțin 75 avioane de atac ușor, care să ofere sprijin aerian de proximitate unităților de elită americane, informează site-ul Flight Global.

Programul “Supraveghere Armată va oferi forțelor de operații speciale sisteme aeriene dislocabile și sustenabile care îndeplinesc misiuni de suport aerian apropiat, atacuri de precizie și colectare de informații, supraveghere și recunoaștere în medii austere și permisive”, se arată într-un anunț publicat pe 3 februarie de USSOCOM.

Acest program este similar cu un experiment incert al Forțelor Aeriene SUA (USAF) care are ca scop să demonstreze că aeronavele de atac ușor, în mod particular Textron Aviation AT-6B Wolverine și Sierra Nevada/Embraer A-29 Super Tucano, ar putea spori cu costuri reduse capacitățile de atac la sol ale aliaților și partenerilor Washingtonului. În cadrul acestui experiment, USAF a anunțat în octombrie 2019 că intenționează să comande câte două-trei aeronave de atac ușor de la Textron și Sierra Nevada.

Însă, programul Supraveghere Armată al USSOCOM corespunde mai degrabă obiectivului inițial al experimentului USAF, adică acela de a oferi forțelor americane o alternativă mai ieftină pentru misiunile de atac la sol, față de aeronavele de generația a patra și a cincea, cum ar fi Boeing F- 15E, Lockheed Martin F-16 și F-35 sau Northrop Grumman A-10 Thunderbolt II, conceput exclusiv pentru suport aerian de proximitate.

Avioanele de atac ușor cu turbopropulsor, cum ar fi AT-6B Wolverine sau A-29, pot fi echipate cu mitraliere, rachete și bombe de mare precizie și pot efectua misiuni de combatere a terorismului și contra-insurgență la costuri reduse.

Pentagonul a devenit tot mai preocupat de lipsa acoperirii aeriene a trupelor americane după un incident din 2017, când patru militari americani au fost uciși într-o ambuscadă în Niger, pusă la cale de militanții Stat Islamic. Ancheta în acest caz a arătat că tragedia s-a produs parțial din cauza lipsei acoperirii aeriene.