ApărareȘtiri

Forțele Spațiale ale SUA sunt consacrate ca a șasea componentă a forțelor armate americane

Sursa foto: Army.mil

Camera Reprezentanților de la Washington a aprobat, cu 377 voturi pentru și 48 de voturi contra, varianta finală a proiectului de lege privind politicile de apărare (National Defense Authorization Act), care prevede un buget de 738 miliarde dolari pentru apărare și autorizează crearea Forțelor Spațiale ca o nouă ramură a forțelor armate americane.

Proiectul de lege urmează să fie înaintat Senatului, care ar urma să-l aprobe până la finalul săptămânii viitoare, ulterior urmând să ajungă la liderul de la Casa Albă. Președintele Donald Trump a declarat că va promulga proiectul de lege imediat ce este aprobat de Senat.

Înființarea Forțelor Spațiale ca a șasea ramură a forțelor armate a SUA a fost una din cele mai cunoscute cerințe ale președintelui către Congres. Trump a declarat că Statele Unite trebuie să aibă o „forță spațială”, citând potențialele amenințări din partea Chinei și a Rusiei, precum și rolul sateliților în sistemul de apărare al SUA.

Printre prevederile proiectului de lege se mai numără majorarea bugetului apărării cu 20 de miliarde dolari, sau 2.8%, până la 658,4 miliarde dolari pentru programele de securitate națională ale Departamentului Apărării și ale Departamentului Energiei; alocarea de 71,5 miliarde dolari pentru cheltuieli privind conflicte armate în desfășurare în străinătate, și 5,3 miliarde dolari pentru fonduri de urgență în caz de dezastre naturale.

Proiectul de lege mai prevede o majorare salarială de 3,1% pentru membrii forțelor armate și 12 săptămâni de concediu parental plătit pentru toți angajații federali – o premieră în SUA.

Deși proiectul s-a bucurat de sprijin larg din partea ambelor partide, un număr restrâns de republicani și democrați s-au opus, deoarece proiectul de lege nu include prevederi care să restrângă puterile președintelui pe timp de război, inclusiv o interdicție de a oferi asistență Arabiei Saudite pe perioada campaniei sale în Yemen, împotriva rebelilor houthi.

Proiectul de lege nu îi interzice președintelui să folosească fondurile armatei pentru a finanța construcția zidului de la granița Statelor Unite cu Mexicul.

Proiectul de lege permite Pentagonului să cumpere 12 avioane de luptă F-35 Lockheed Martin în plus față de cât comandase inițial, dar interzice transferul lor către Turcia. În plus, menționează că președintele Trump ar trebui să impună sancțiuni Turciei, ca urmare a achiziției de sisteme de apărare antirachetă S-400 din Rusia.

În plus, proiectul de lege reautorizează alocarea a 300 milioane dolari către Inițiativa de Asistență pentru Securitatea Ucrainei. Oferirea de asistență militară Ucrainei a fost unul din aspectele centrale ale investigației ce ar putea duce la destituirea președintelui Trump.

Proiectul de lege conține și prevederi cu rolul de a preîntâmpina potențiale amenințări din partea Chinei, inclusiv solicitarea de rapoarte privind investițiile Chinei în străinătate și relațiile militare cu Rusia. În plus, afirmă că Congresul susține „fără echivoc” eforturile locuitorilor din Hong Kong de a-și apăra drepturile, și cere întărirea capacităților de apărare ale Taiwanului.