ApărareȘtiri

Forțele Navale Ruse monitorizează manevrele distrugătorului britanic HMS Dragon în Marea Neagră

HMS Dragon (Royal Navy)

Flota Rusă a Mării Negre monitorizează manevrele distrugătorului britanic HMS Dragon, care a intrat duminică în bazinul pontic, a raportat Centrul de control pentru apărare din Rusia, citat de agenția de știri Tass.

“Forțele Flotei Mării Negre monitorizează acțiunile distrugătorului HMS Dragon al Marinei Regale, care a intrat în apele Mării Negre pe 4 octombrie”, au transmis autoritățile ruse.

HMS Dragon este unul dintre cele șase distrugător britanic din clasa Type 45 și este specializat în apărarea antiaeriană și antisubmarin, dar este echipat și pentru contracararea forțelor inamice de suprafață și poate lansa rachete de croazieră împotriva țintelor terestre. Printre altele, distrugătorul Dragon este dotat cu sistemul de rachete antiaeriene Sea Viper și un radar multifuncțional care permite monitorizarea și interceptarea simultană a mai multor ținte aeriene.

Este a doua oară în mai puțin de o lună când o navă militară britanică este prezentă în apele Mării Negre. În septembrie, nava de cercetare HMS Enterprise a Forțelor Navale Regale Britanice s-a aflat în bazinul pontic timp de câteva zile, în timpul în care în sudul Rusiei se desfășura exercițiul multinațional Kavkaz-2020.

Marea Britanie a anunțat în august că va lansa o inițiativă multinațională de instruire pentru Forțele Navale ale Ucrainei pentru a stimula capacitatea Kievului de a contracara amenințările în Marea Neagră, potrivit agenției United Press International. O serie de nave britanice urmează să fie dislocate temporar în zona pontică în cursul următoarelor luni pentru exerciții alături de Marina Ucraineană.