ApărareȘtiri

.Forțele navale române vor prelua comanda Grupării permanente NATO anti-mine

Dragorul ”Lupu Dinescu” a participat la misunile SNMCMG-2 în 2021 (Foto: navy.ro)

Forțele navale române vor prelua comanda comanda Grupării Navale Permanente NATO de Luptă Contra Minelor (SNMCMG-2) în a doua jumătate a lui 2024, un anunț în acest sens fiind făcut de viceamiralul Mihai Panait, șeful SMFN, cu ocazia  ședinței de prezentare a obiectivelor pentru anul de instrucție în curs și a bilanțului pe 2023, unde au participat șeful SMAp, generalul Gheorghiță Vlad și ministrul Apărării, Angel Tîlvăr.

Este a doua oară când mrina militară română se va afla la comanda acestei structuri a NATO, unde va fi prezentă cu nava ”viceamiral Constantin Bălescu” (puitor de mine și plase).

Viceamiralul Panait a spus la reuniune că  „înzestrarea cu tehnică și echipamente noi constituie o prioritate a Forțelor Navale Române, cea mai importantă realizare în acest sens în ultimii 20 de ani fiind intrarea în serviciu a vânătorului de mine M 270 «Sublocotenent Ion Ghiculescu», pe 27 septembrie 2023”.

El a anunțat că la jumătatea anului va sosi în țară cel de al doilea vânător de mine din clasa Sandown, care va fi integrat în compunerea flotei.

În comunicarea ofcială a marinei nu există și o referire la eșecul dotării cu corvete.

În 2024, forțele navale vor participa la operațiunile SEA GUARDIAN și EUNAVFOR MED IRINI, cu fregatele „Regina Maria” și „Regele Ferdinand”.

Anul trecut, marinarii militari au fost prezenți la la șapte exerciții naționale majore și au luat parte la 30 de evenimente de instruire multinaționale, principalele exerciții multinaționale planificate și conduse de forțele navale române fiind SEA SHIELD, POSEIDON și EP MCM DIVE.

Pentru forțele navale, anul de instrucție s-a deschis pe 15 ianuarie.