ApărareȘtiri

Forțele Navale române și US Navy participă la un exercițiu în Delta Dunării și Marea Neagră

Foto: Viceamiralul Mihai Panait, comandantul Forțelor navale române ( foto: navy.ro)

Forțele Navale române și US Navy organizează, în comun, în perioada 11-15 septembrie, exercițiul multinațional Sea Breeze 23.3, în în zona de responsabilitate din Marea Neagră și Delta Dunării.

La Sea Breeze, vor participa forțe și capabilități destinate luptei împotriva dispozitivelor explozive din Bulgaria, Franța, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, România, SUA, Turcia și Ucraina.

Marina militară română participă la exercițiu cu dragorul maritim 30 „Sublocotenent Alexandru Axente”, nava rapidă de scafandri „Venus”, vedeta blindată 179 „Posada”, ambarcațiuni rapide de tip RHIB, specialiști EOD (Explosive Ordnance Disposal / eliminarea dispozitivelor explozive), specialiști de la Centrul de Date pentru Lupta contra Minelor din subordinea Direcției Hidrografice Maritime, un pluton de infanteriști marini, trei transportoare amfibii blindate de cercetare, bărci de asalt și ofițeri de stat major.

Din partea SUA vor participa o aeronavă de patrulare și recunoaștere maritimă P-8 Poseidon și scafandri EOD cu ambarcațiuni și tehnică specifică, iar din partea celorlalte state participante la „Sea Breeze 23.3” vor participa scafandri și specialiști EOD cu tehnică specifică și ofițeri de stat major.

Obiectivul principal al desfășurării exercițiului Sea Breeze 23.3 constă în dezvoltarea interoperabilității operaționale și tactice dintre țările participante, în domeniul luptei împotriva dispozitivelor explozive, în special, cel al minelor marine derivante, în vederea asigurării libertății de navigație, au informat forțele navale române.