ApărareȘtiri

Forțele Navale din Pakistan au recepționat prima din cele două nave de patrulare construite la Damen Galați |FOTO

PNS YARMOOK (Umbrela Strategica)
  • PNS Yarmook (F-271)” poate efectua misiuni de securitate maritimă, antipiraterie sau combaterea contrabandei.
  • Nava va fi echipată în Pakistan cu tunuri de 30 de mm, lansatoare de rachete, un elicopter, o barcă semi-rigidă.
  • Vasul are 91,25 de metri lungime, peste 2.300 de tone și o viteză maximă de 22 de noduri.

Ceremonia de recepție a primei din cele două nave de patrulare, similare corvetelor, construite la Șantierul Naval Damen din Galați pentru Forțele Navale din Pakistan, s-a desfășurat pe 13 februarie la Constanța.

(Corespondență de la Constanța)

Nava de patrulare “PNS Yarmook (F-271)” construită în conformitate cu standardele comerciale, poate îndeplini o mare varietate de misiuni, inclusiv operațiuni de securitate maritimă, aplicare a legii, antipiraterie sau combaterea contrabandei, potrivit reprezentanților constructorului.

La ceremonia de recepție au participat reprezentanți ai companiei Damen, dar și din partea Forţelor Navale Române şi Forţelor Navale din Pakistan.

Reprezentanți Damen și ai Forțelor Navale din Pakistan (Umbrela Strategica)

“În ultimii trei ani am lucrat la acest proiect, la această navă, după licitaţia iniţială din Pakistan. Iar în iunie 2016 am fost aleşi ca ofertanţi preferaţi pentru acest proiect. Proiectul s-a numit OPV 1900 (Offshore Patrol Vessel) sau Corvetă 1900”, a declarat Ed Veen, consilier naval în cadrul companiei Damen.

“Nava a fost construită în conformitate cu specificațiile pakistaneze. Am construit doar nava, sistemele de arme vor fi montate în Pakistan”, a explicat oficialul.

Ed Veen a precizat că “nava este construită pentru operațiuni de securitate maritimă, aplicare a legii, antipiraterie sau combaterea contrabandei”.

Oficialul Damen a mai explicat că “diferenţa între o fregată din Olanda și o navă tip OPV cum este aceasta este că nava OPV a fost construită în conformitate cu standardele comerciale, ceea ce face ca procesul de construcţie să fie mai puţin costisitor, însă, aşa cum a cerut Marina din Pakistan, s-au adăugat şi nişte elemente specifice navelor militare”.

“Punctele forte ale acestei nave, pe care le veți vedea în partea din spate, sunt o barcă semi-rigidă (RIB) și un elicopter. Viteza navei este limitată la 22 de noduri, dar armele sale sunt barca semi-rigidă (RIB) și elicopterul”, a subliniat Ed Veen.

Oficialul a mai precizat că în luna mai va fi livrată și a doua navă construită de Damen pentru Forțele Navale din Pakistan.

Macheta navei prezentată la ceremonie (Umbrela Strategică)

La rândul său, Daniel Vrabie, manager de proiect la Damen, a declarat că nava a fost construită în mai puțin de doi ani, la Galați.

Daniel Vrabie a explicat că nava va fi dotată în Pakistan cu două tunuri de 30 mm, lansatoare de rachete, radar, sistem de detecție infraroșu, un sistem de reducere a semnăturii magnetice a navei, bărci de intervenție rapidă.

Macheta navei prezentată la ceremonie (Umbrela Strategică)

Potrivit unui comunicat al Ministerului Producției de Apărare de la Islamabad din 2018, cele două nave de patrulare achiziționate de la Damen vor fi folosite pentru “operațiuni antinavă [și] antiaeriene, operațiuni de securitate maritimă, operațiuni cu elicoptere pe timp de zi / noapte , misiuni de căutare și salvare în luptă, și supraveghere și operațiuni de colectare de informații”, potrivit presei pakistaneze.

Nava are o lungime de 91,25 de metri, 14 metri lăţime, pescaj pe timp de vară de 3,75 metri, un tonaj de peste 2.300 de tone și poate atinge o viteză maximă de 22 de noduri, potrivit companiei Damen.

Catargul navei “PNS Yarmook” (Umbrela Strategică)
Instrumente de bord (Umbrela Strategică)