ApărareȘtiri

Forțele Navale ale SUA au efectuat un exercițiu comun cu Forțele Aeriene Americane în Marea Neagră

USS Porter (US Navy)

Distrugătorul USS Porter (DDG 78), o aeronavă de patrulare maritimă P-8A Poseidon, patru aparate americane F-16 Fighting Falcon, un avion de realimentare în zbor KC-135 Stratotanker și o dronă MQ-9 Reaper au efectuat un exercițiu comun în Marea Neagă pe 2 august, informează Flota a 6-a Americană.

Misiunea de instruire a avut loc în spațiul aerian și apele internaționale din Marea Neagră și a fost concepută pentru a antrena forțele americane să să acționeze și să comunice în timp ce execută operațiuni navale de suprafață și aeriene.

„Cu peste 90 la sută din economia globală și comunicarea digitală traversând oceanele lumii, protejarea domeniului maritim nu a fost niciodată mai importantă”, a declarat viceamiralul Gene Black, comandantul Flotei a 6-a. „Integrarea cu Forțele Aeriene SUA în Europa (USAFE) în timpul acestei misiuni de formare ne-a permis să realizăm o pregătire realistă și relevantă pentru a consolida determinarea SUA în regiunea Mării Negre.”

Unitățile participante au participat la scenarii de instruire care includeau manevre tactice și exerciții de comunicare.

USS Porter este prezent în Marea Neagră după participarea la cea de-a 20-a ediție a exercițiului Sea Breeze, exercițiu maritim anual, multinațional, organizat de SUA și Ucraina, și menit să sporească interoperabilitatea între țările participante și să consolideze securitatea regională în zona Mării Negre.

România a participat la ediția din acest an a exercițiului cu fregata Regina Maria și corveta Contraamiral Eustațiu Sebastian. La exercițiu au mai fost prezente forțe din Bulgaria, Turcia, Georgia, Ucraina, SUA, Norvegia și Spania.

Pe 3 august, după două săptămâni de operațiuni în Marea Neagră, USS Porter (DDG 78) părăsește bazinul pontic și se îndreaptă spre Marea Mediterană

„Echipajul meu și cu mine apreciem mereu oportunitățile de a opera și de a ne antrena cu aliații și partenerii noștri regionali din Marea Neagră”, a declarat comandorul Craig Trent, comandantul distrugătorului USS Porter. „Timpul pe care îl petrecem aici este esențial pentru a clădi relații durabile și pentru a ne dezvolta interoperabilitatea.”