ApărareȘtiri

Forțele Navale ale SUA au anulat un exercițiu în Marea Neagră considerat „esențial” pentru descurajarea Rusiei

Exercițiul naval Breeze 21, cu fregata Regina Maria în prim plan (Forțele Navale Române)

Forțele Navale ale SUA au anulat ediția din acest an a exercițiului „Sea Breeze” în Marea Neagră, citând situația delicată generată de războiul dintre Rusia și Ucraina.

Exercițiul „Sea Breeze 2022, programat să se desfășoare în această vară în Marea Neagră, a fost „anulat din cauza invaziei în curs de desfășurare a Ucrainei de către Rusia”, a declarat un purtător de cuvânt al Marinei SUA pentru Newsweek.

Anul trecut, comandorul Daniel Marzluff, liderul pentru regiunea Mării Negre al Flotei a Șasea a SUA, a declarat pentru Newsweek că exercițiile anuale „Sea Breeze” sunt „esențiale” în cadrul eforturilor de descurajare a agresiunii Rusiei și pentru a reafirma sprijinul SUA și NATO pentru Ucraina.

Peste 5.000 de militari, cu 32 de nave și 40 de aeronave, au participat la exercițiul naval „Sea Breeze 2021”, organizat de Marina SUA și Forțele Navale ale Ucrainei. România și Republica Moldova s-au numărat printre cele 32 de țări participante la evenimentul de instruire desfășurat în perioada 28 iunie-10 iulie 2021.

Exercițiul de anul trecut a stârnit furia Rusiei, care susține că „amploare și natura evident agresivă [a exercițiului] nu ajută în niciun fel la soluționarea provocărilor reale de securitate din regiunea Mării Negre”.

Căpitanul Tamara Lawrence, de la Forțele Navale SUA în Europa-Africa, a declarat că o operațiune mai mică a țărilor NATO – care nu implică nicio navă de război americană – s-a desfășurat în ultimele două săptămâni în bazinul pontic.

„Forțele Navale ale SUA în Europa rămân angajate față de aliații și partenerii noștri de la Marea Neagră, fapt demonstrat de participarea noastră la iterația din acest an a exercițiului NATO „Breeze 2022”, condus de bulgari”, a subliniat Lawrence.

Participarea americană la „Breeze 2022 s-a redus la avioane de patrulare maritimă P-8A Poseidon și unități expediționare din cadrul Task Force 68, cu baza la Rota, în Spania.

Mult mai redus ca amploare față de anii precedenți, exercițiul Breeze 2022, care s-a desfășurat în zona orașelor bulgare Burgas și Varna în perioada 17-25 iulie, a reunit 24 de nave, cinci avioane și patru elicoptere, împreună cu 1.390 de militari din zece țări membre NATO, inclusiv România. Țara noastră a participat cu trei nave militare (fregata „Regele Ferdinand”, dragorul maritim „Locotenent Lupu Dinescu” şi nava purtătoare de rachete „Zborul”) și aproximativ 300 de marinari.

Scenariul fictiv al exercițiului „Breeze 2022” a fost unul adaptat la noile provocări geostrategice și prevede răspunsul unei forțe multinaționale la o criză geopolitică apărută în regiune, au transmis Forțele Navale Române.

La scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina, pe 24 februarie, submarinele și navele Flotei Ruse de la Marea Neagră au impus o blocadă maritimă în nordul bazinului pontic, făcând imposibilă navigația în siguranță în această zonă.

Atacurile ucrainene asupra navelor de război rusești, inclusiv scufundarea crucișătorului Moskva în aprilie, au cauzat o reducere a activității navale a Rusiei în apropierea Odesei.