ApărareȘtiri

Forțele militare ale SUA, hărțuite de ruși și iranieni în cursul a două incidente separate

AvionP-8 Poseidon (US Navy)

Unsprezece ambarcațiuni iraniene au hărțuit un grup de nave americane în cursul unei incident produs miercuri în Golful Persic, iar deasupra Mediteranei, un avion militar rus Suhoi Su-35 a interceptat, în aceeași zi, o aeronavă de patrulare americană de tip P-8A Poseidon, aparatul rus efectuând manevre riscante la 7 metri în fața aeronavei americane, au anunțat Forțele Navale ale SUA.

Forțele Navale ale SUA au anunțat miercuri că unsprezece ambarcațiuni ale Corpului Gardienilor Revoluției Islamice (IRGC) din Iran au hărțuit un grup de nave americane în Golful Persic.

Ambarcațiunile iraniene de mici dimensiuni “au efectuat manevre de apropiere periculoase și de hărțuire”, traversând la mică distanță prin fața sau pe la pupa navelor americane în mod repetat, au transmis autoritățile americane.

Una dintre ambarcațiunile iraniene s-a apropiat la mai puțin de 10 metri de o navă americană.

Navele SUA au transmis numeroase semnale de avertizare, însă ambarcațiunile iraniene, care erau înarmate, au ignorat avertismentele și și-au continuat acțiunile provocatoare timp de circa o oră.

Incidentul s-a produs în apele internaționale, au precizat Forțele Navale ale SUA, care au postat și o scurtă înregistrare video a interacțiunii.

În momentul incidentului, grupul naval american – format din nava bază expediționară USS Lewis B. Puller, distrugătorul USS Paul Hamilton, navele de patrulare USS Firebolt și USS Sirocco, și cuterele USCGC Wrangell and USCGC Maui – efectuau operațiuni împreună cu elicoptere de atac AH-64E Apache.

“Acțiunile periculoase și provocatoare ale IRGC au sporit riscul unei coliziune”, a transmis Marina SUA.

Interacțiunile ostile între nave militare americane și iraniene au avut loc în mai multe rânduri și în anii precedenți.

Iranul și Statele Unite s-au aflat la începutul acestui an aproape de un război, după ce SUA l-au ucis pe generalul iranian Qassem Soleimani, șeful Forței Quds, o unitate de elită a Corpului Gardienilor Revoluției Islamice.

Riscul unui război iminent este în acest moment semnificativ mai redus, însă tensiunile în Teheran și Washington persistă.

Tot miercuri, o aeronavă americană de patrulare și luptă antisubmarin a fost hărțuit de un avion rus.

“Pe 15 aprilie 2020, un avion american P-8A Poseidon care zbura în spațiul aerian internațional de deasupra Mării Mediterana a fost interceptat de un Su-35 al Rusiei”, afirmă autoritățile militare americane, precizând că durata interacțiunii a fost de “aproximativ 42 de minute”.

“Interacțiunea a fost considerată ca periculoasă deoarece avionul Su-35 a efectuat o manevră acrobatică în mare viteză, la 25 de picioare (7,6 metri) în fața aeronavei, ceea ce a pus piloții și echipajul nostru în pericol”, se arată în comunicatul Forțelor Navale ale SUA.

Potrivit autorităților americane, echipajul avionului P-8A a înregistrat “turbulențe de siaj în urma interacțiunii”.

Un incident similar s-a produs în iune 2019, tot deasupra Mării Mediterana, când un avion Su-35 a zburat în apropierea unei aeronave P-8A Poseidon timp de trei ore, iar la un moment dat a trecut la mică distanță prin fața aparatului american, relatează Business Insider.

În ultima lună, mai multe avioane rusești au zburat în apropierea spațiului aerian NATO, de la zona Peninsulei Alaska la Marea Norvegiei și nordul Atlanticului.

Generalul-locotenent (r) Ben Hodges, fost comandant al Forțelor terestre ale SUA în Europa, este de părere că scopul zborurilor avioanelor militare ruse în apropierea spațiului aerian al țărilor NATO este acela de a cartografia acoperirea radar a alianței, cât și de a testa timpii și tehnicile de răspuns ale alianței.

De asemenea, unități ale Flotei ruse de la Marea Neagră au efectuat un exercițiu, ce a vizat distrugerea unui ipotetic grup de nave inamice, acțiune ce a coincis cu sosirea distrugătorului american USS Porter în bazinul pontic, pe 13 aprilie.

“Echipajele bombardierelor Suhoi Su-24M și avioane de apărare aeriană și submarinul Kolpino au efectuat un exercițiu comun ce a implicat atacarea cu rachete și bombardarea unui grup de nave al unui inamic ipotetic în Marea Neagră”, a transmis biroul de presă al Flotei Mării Negre, potrivit agenției de știri Tass.