ApărareȘtiri

Forțele insurgente din estul Ucrainei, coordonate de Rusia, eclipsează multe armate europene, afirmă un oficial de la Kiev

Sursa: Ministry of Foreign Affairs_Ukraine

Moscova continuă să furnizeze arme, trupe regulate și mercenari forțelor insurgente proruse din estul Ucrainei, “încât acum eclipsează multe armate europene”, a declarat ambasadorul Serghei Kislitsia, noul reprezentant al Kievului la ONU, adăugând că Rusia transformă regiunea anexată Crimeea într-o bază militară și un ghetou.

“Aproximativ 500 de tancuri, în jur de 1.000 de vehicule blindate, aproape 130 de lansatoare multiple de rachete, aproape 800 de sisteme de artilerie sunt [staționate] acum în teritoriile ocupate din Donbas”, a declarat Kislitsia, într-un discurs susținut miercuri la Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite, informează autoritățile ucrainene.

Potrivit ambasadorului, anul trecut, Rusia a trimis forțelor proruse peste 4.000 de tone de arme și muniții.

“Militarizarea Crimeei ocupate este în toi, deoarece Rusia aduce trupe suplimentare și arme sofisticate, inclusiv cu capacități nucleare (submarine, nave de război, aeronave de luptă). Numărul total al militarilor ruși de acolo a crescut de aproape trei ori. Astfel de acțiuni reprezintă o amenințare serioasă la adresa regiunii Mării Negre și dincolo de ea”, a mai afirmat Kislitsia.

Oficialul de la Kiev a mai afirmat că “zona ocupată s-a transformat într-un tărâm al fricii și terorii”, numărul deținuților politici, în special din rândul ucrainenilor și tătarilor crimeeeni, ajungând la un nivel record.

Sursa: Estonian MFA