ApărareȘtiri

Forțele Aeriene Regale Canadiene revin în România pentru misiuni de poliție aeriană sub comanda NATO

Avion CF-18 al Forțelor Aeriene Canadiene (NATO Air Command/The Royal Canadian Air Force)

Aviatorii Forțelor Aeriene Regale Canadiene au preluat, începând din data de 1 septembrie, sarcina de a efectua misiuni de Poliție Aeriană Întărită sub comanda NATO în zona Mării Negre, alături de piloții români, a anunțat Comandamentul aerian aliat.

Canadienii înlocuiesc detașamentul britanic, format din aproximativ 200 de militari cu patru avioane de luptă Eurofighter Typhoon, care a staționat în România în perioada mai-august 2021.

Pentru executarea serviciului de poliție aeriană, aviația canadiană a dislocat șase avioane de luptă CF-188 (varianta canadiană a aeronavei F-18 Hornet) la baza aeriană Mihail Kogălniceanu.

Aceasta este pentru cea de-a șasea oară când Canada trimite avioane pentru efectuarea serviciului de poliție aeriană în România; cel mai recent în perioada septembrie-decembrie 2020.

Misiunile Poliție Aeriană Întărită pe Flancul estic al alianței fac parte din măsurile NATO de reasigurare și descurajare implementate după anexarea ilegală a regiunii Crimeea de către Rusia, în anul 2014.