ApărareȘtiri

Forțele Aeriene: Informațiile privind doborârea aeronavelor românești cu rachete S-300 sunt în totalitate false

MiG-21 LancerR (MApN)

Forțele Aeriene Române au comunicat luni că informațiile prin care se  se acreditează ideea că avionul MiG-21 LanceR și elicopterul IAR Puma care s-au prăbușit pe 2 martie în zona Constanța au fost doborâte cu rachete S-300 sunt în ”totalitate false”.

„Informația” la care se face referire nu reprezintă altceva decât ”o dezinformare provenită din mass-media online rusă și nu are nicio legătură cu fapte sau evenimente reale”, spune RoAF.

”Precizăm că în urma verificărilor efectuate până în acest moment de către comisia de investigare competentă, nu au fost constatate elemente care să indice un posibil impact cu un proiectil sau rachetă”, se mai spune în comunicarea aviației militare.

”Ministerul Apărării Naționale a comunicat cu maximă transparență informațiile referitoare la cele două accidente. Din ordinul ministrului Apărării naționale a fost numită o comisie de investigare tehnică pentru cercetarea împrejurărilor producerii acestor accidente aviatice”, precizează Forțele Aeriene.

Potrivit procedurilor, a fost sesizat Parchetul Militar şi au fost sistate zborurile de instrucție cu aceste tipuri de aeronave, până la finalizarea anchetei de specialitate.

Un pilot de MiG-21 LanceR, echipajul unui elicopter IAR 330 -Puma și-au pierdut viața într-o catastrofă aeriană produsă pe raza județului Constanța în seara zilei de 2 martie, în condiții de vreme nefavorabilă.

Această teorie nefondată a apărut prima oară în mass-media online rusă, fără ca autorii să prezinte vreo dovadă în sprijinul afirmațiilor.