ApărareȘtiri

Aviația SUA și Lockheed reiau producția de avioane F-16 pentru partenerii străini/România, un potențial client?

avion multirol F-16 Fighting Falcon US Air Force
F-16 Fighting Falcon (Senior Airman Jacob Wongwai/Air Force)

Forțele aeriene ale SUA au anunțat marți că, în colaborare cu grupul Lockheed Martin, au deschis o nouă linie de producție de avioane de luptă F-16 pentru programul de vânzări de echipament militar către alte țări (FMS), în contextul unei cereri în creștere pentru acest model de aparat multirol din partea unor state din Asia, Africa, America de Sud și Europa.

Avioanele de luptă F-16 Block 70/72 urmează să fie fabricate la uzina companiei Lockheed din orașul Greenville, Carolina de Sud.

Primele avioane F-16 fabricate la Greenville ar urma să fie livrate în 2022, iar aeronavele ieșite de pe această linie de producție urmează să fie livate mai multor parteneri militari străini, inclusiv Bahrain, Slovacia, Bulgaria, Taiwan, dar și altor țărilor care și-au exprimat interesul.

Recent, în numele a cinci parteneri militari străini, Forțele Aeriene ale SUA au acordat contracte, în valoare de aproximativ 14 miliarde de dolari, companiei Lockheed, pentru fabricarea a 128 de avioane de luptă F-16 până în 2026.

„Există 25 de națiuni care utilizează astăzi F-16 și au o mulțime de expertiză în ceea ce privește aeronava. Linia ne ajută să răspundem cererii globale din partea unei serii de națiuni pentru avioane [F-16] și ne oferă capacitatea suplimentară de a furniza aeronave țărilor interesate să o achiziționeze pentru prima dată”, a declarat colonelul Brian Pearson, lider al echipei de produse integrate pentru vânzările militare externe F-16, în cadrul centrului de achiziții al aviației americane – Air Force Life Cycle Management Center (AFLCMC).

„De când s-a deschis linia de producție LM, AFSAC [Direcția de asistență și cooperare în domeniul securității forțelor aeriene din cadrul AFLCMC] a sesizat o creștere a numărului de țări partenere care solicită informații detaliate și solicitări pentru vânzări din partea guvernului SUA”, a declarat colonelul Anthony Walker, un alt oficial din cadrul instituției.

Pe lângă realizare de noi avioane F-16, AFLCMC modernizează și 405 aeronave F-16 din dotarea a patru țări partenere la configurația V (Viper), care constă în instalarea de noi radare și alte actualizări cu scopul de a le aduce la același nivel cu aparatele noi.

Cu  un număr total de 4.588 de aeronave livrate către 29 de țări în ultimele patru decenii, F-16 s-a dovedit un succes imens la export și este în acest moment cel mai popular avion multirol din lume.

Deși dezvoltat în anii ’70, avionul F-16 continuă să genereze vânzări consistente, iar compania producătoare anticipează că va reuși să convingă o serie de țări din Africa, America de Sud și Asia de Sud-Est să achiziționeze avioane multirol F-16.

România ar putea fi un potențial client pentru avioane F-16 noi, fabricate la Greenville, în condițiile în care oficialii de la București au semnalat că analizează posibilitatea ca în perioada următoare să fie achiziționată încă o escadrilă de avioane.

„Cu certitudine, analizăm posibilitatea achiziției în perioada imediat următoare a încă unei escadrile şi, în funcţie de posibilitatea pe care o putem identifica la cei care doresc să vândă aceste aeronave, vom demara cât se poate de repede acest proces de achiziție”, a declarat ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, în noiembrie 2020.