ApărareȘtiri

Forțe de elită din cinci țări europene participă la o unitate antiteroristă în Mali. Românii, prezenți doar în MINUSMA – FOTO

Lunetiști din Legiunea Străină (Légion étrangère, Twitter)

Franța și mai multe țări europene vor participa cu trupe speciale la unitatea Takuba, o nouă forță care are misiunea să ajute armata din Mali în lupta împotriva grupărilor teroriste, au anunțat statele participante la finalul săptămânii trecute, potrivit publicației La Croix.

România participă, începând de anul trecut, la misiunea ONU de menţinere a păcii (MINUSMA) în Republica Mali. Patru elicoptere IAR-330 Puma L-RM şi 120 de militari români participă la această misiune, potrivit MApN.

Elicoptere IAR 330 Puma (Dennis Gyllensporre, comandantul misiunii MINUSMA, Twitter)

Ideea privind crearea acestei forțe europene – Takuba –  a fost enunțată de ministrul francez al Apărării, Florence Parly, în timpul unei călătorii în Mali, pe 5 noiembrie 2019.

Însă nu toate țările europene s-au arătat același angajament. Doar unsprezece țări europene și-au declarat sprijinul politic pentru această nouă forță militară: Germania, Belgia, Danemarca, Estonia, Franța, Norvegia, Olanda, Portugalia, Cehia, Marea Britanie și Suedia.

Militari din forțele speciale estoniene (Estonian delegation to NATO,Twitter)

Deocamdată, acestui proiect inițiat de Franța se alătură forțe militare din cinci țări partenere: Belgia, Danemarca, Estonia, Olanda și Portugalia. În plus, Suedia așteaptă aprobarea Parlamentului de la Stockholm pentru participarea la unitatea Takuba cu o forță de reacție rapidă, aeropurtată, formată din 150 de militari. Norvegia a anunțat că va renunța la trimiterea de militari, din cauza lipsei sprijinului politic intern, iar un răspuns similar a venit și din partea Germaniei.

Militari din forțele speciale belgiene (US Spec Ops Europe, Twitter)

Unitatea Takuba – al cărei nume înseamnă sabie în limba tamareq folosită de tuaregi – ar urma să fie formată din câteva sute de militari de elită și va începe din această vară să acționeze sub comandă franceză în regiunea Liptako, la granița Nigerului cu Mali, o zonă cunoscută drept sanctuar pentru grupările islamiste, inclusiv Stat Islamic în Sahara (EIGS).

Militari din forțele speciale olandeze (Korps Commandotroepen, Twitter)
Militari din forțele speciale portugheze (USSOCOM, Twitter)
Militar din forțele speciale daneze (Jægerkorpset, Twitter)
Militar din forțele suedeze (Försvarsmakten, Twitter)

Cu Takuba, europenii își arată capacitatea de a se mobiliza împreună pentru securitatea lor“, a afirmat vineri ministrul francez Florence Parly pe Twitter.

Franța a desfășurat 5.100 de soldați în cadrul Operațiunii Barkhane din regiunea Sahel. Viitoarea unitate Takuba, care ar urma să fie formată din forțe speciale europene, va acționa în cadrul Operațiunii Barkhane.

Națiunea vest-africană, în mare parte deșertică, a reușit să elimine ocupația militanților teroriști asupra principalelor orașe din nordul țării în 2013, cu ajutor francez, dar extremiștii islamiști rămân foarte activi și comit atacuri tot mai frecvente în regiunile de sud.