ApărareȘtiri

Forțe aeriene din șapte țări NATO au efectuat în România un exercițiu de neutralizare a apărării aeriene adverse

FOTO: Comandamentul Aerian Aliat/ac.nato.int

Peste 20 de avioane de luptă, aeronave-cisternă și aparate de avertizare timpurie din șapte țări membre NATO, precum și sisteme de apărare aeriană la sol și controlori în zona finală de atac integrat ( JTAC) au participat la un exercițiu comun de de neutralizare a apărării aeriene adverse și creștere a nivelului de interoperabilitate, care se desfășoară joi, 28 iulie, deasupra României, potrivit unui comunicat dat publicității de Comandamentul Aerian Aliat.

Exercițiul comun de vigilență întărită (enhanced Vigilance Activities – eVA) este condus de Comandamentul Aerian Aliat (NATO AIRCOM) din Germania.

Scopul acestui eveniment live-fly este acela de a demonstra capacitatea NATO de a planifica, coordona și executa o misiune multinațională complexă pentru protejarea sapțiului Alianței Nord-Atlantice de orice amenințare sau potențial atac.

În cadrul evenimentului, aeronave de luptă, de realimentare în aer și de avertizare timpurie, dirijate de controlori în zona finală de atac integrat (JTAC), vor simula scoaterea din luptă a apărării aeriene a unui potențial adversar, informează MApN.

Exercițiul se va desfășura în conformitate cu legile și standardele internaționale și nu vor fi executate trageri reale de lupte.

Pe timpul desfășurării exercițiului, aeronave de luptă românești și aliate vor zbura la joasă înălțime, între orele 13.00-14.00, în zona localităților Mihail Kogălniceanu și Capu Midia din județul Constanța.

În replică la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, NATO și-a consolidat în mod semnificativ postura de apărare și descurajare, inclusiv prin consolidarea prezenței militare în partea de est a Alianței.

“Ne vom asigura că putem apăra câte un centimetru de teritoriul aliat împotriva oricăror amenințări”, se arată în comunicat.

Forțele aeriene ale României vor participa la evenimentul de instruire cu avioane de luptă F-16 Fighting Falcon.