ApărareȘtiri

VIDEO Forţa Întrunită cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat (VJTF), dislocată în România pentru exerciții NATO

FOTO: NATO

Un contigent de peste 400 de militari din cadrul Forţei Întrunită cu Nivel de Reacție Foarte Ridicat (VJTF) a NATO va fi dislocat din Turcia și Albania în România, pentru exercițiile multinaţionale Noble Jump II 21 și Steadfast Defender 21, ce se vor desfășura în țara noastră în a doua jumătate a lunii mai și în prima parte a lunii iunie.

Ministerul Apărării de la Sofia a anunțat că trupele din cadrul VJTF, însoțiți de numeroase mijloace tehnice, au început, pe 10 mai, să tranziteze teritoriul Bulgariei, îndreptându-se România. Unitățile NATO vor fi escortate de poliția militară pe teritoriul bulgar, informează agenția de știri Novinite.

Forțele turce din cadrul VJTF vor traversa Dunărea pe podul Prieteniei Ruse-Giurgiu, în timp ce militarii veniți din direcția Albania vor traversa fluviul pe podul Dunărea 2, între Vidin și Calafat.

Comandantul Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est, generalul de brigadă Cristian Dan și reprezentantul Comandamentului Forțelor Întrunite, colonelul Ștefan Cernat au fost prezenți marți la sosirea în România a contigentului turc din cadrul VJTF.

Forțele NATO urmează să staționeze o perioadă în zona Bucureștiului, apoi urmând să se deplaseze la Centrul Național de Instruire Întrunită “Getica” din Cincu.

În perioada 20 mai-22 iunie, România, Ungaria, Bulgaria și Portugalia vor fi scena seriei de exerciții militare ”Steadfast Defender 21”, la care participă peste 9.000 de militari. Scopul aplicațiilor este acela de a testa structura de comandă, pregătirea de luptă și mobilitatea militară a NATO prin desfășurarea de forțe aliate terestre, navale și aeriene în zona de sud a Europei, din regiunea Mării Negre până în largul coastelor Portugaliei. La seria de exerciții vor participa militari din Albania, Bulgaria, Canada, Danemarca, Franța, Germania, Ungaria, Italia, Letonia, Muntenegru, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Turcia, Marea Britanie, Statele Unite, Finlanda și Suedia.

La sfârșitul acestei luni 2021, în perioada 19 mai-1 iunie, pe teritoriul țării noastre se va desfășura exercițiul anual NATO „Noble Jump II 21”, în cadrul ”Steadfast Defender 21”. Exerciţiul va testa capacităţile operaţionale ale elementelor VJTF. Aproximativ 4.000 de militari din 12 țări vor participa la “Noble Jump – 21”, parte integrantă a Exercițiului Steadfast Defender 2021 și conectat la Exercițiul Dacia 21, condus de Comandamentul Forțelor Întrunite.

Alte exerciții conexe vor avea loc în regiunea Mării Negre în cadrul exercițiilor „Defender Europe 21” și „Saber Guardian 21”, coordonate de Statele Unite.

Forța Întrunită cu Nivel de Reacție Foarte Ridicat (VJTF), unitatea NATO de intervenție rapidă, a fost creată în anul 2014, ca răspuns la anexarea ilegală a regiunii Crimeea de către Rusia. Unitatea este pregătită să intervină într-o perioadă de maximum 48 până la 72 de ore de la declanșarea unei crize și include forțe terestre, aeriene și navale.

Turcia a preluat de la 1 ianuarie 2021 conducerea prin rotație a Forței Întrunite cu Nivel de Reacție Foarte Ridicat (VJTF), care mai include și forțe terestre, aeriene, navale și speciale Albania, Ungaria, Italia, Letonia, Muntenegru, Polonia, România, Slovacia, Spania, Marea Britanie și Statele Unite.