EnergieInfrastructurăȘtiri

Fitch Ratings a confirmat la “BBB minus” ratingul pe termen lung pentru Transgaz

Foto: transgaz.ro

Fitch Ratings a confirmat la “BBB minus” ratingul pe termen lung atribuit companiei româneşti SNTGN Ttrasgaz SA, cu perspectivă stabilă, conform unui comunicat al companiei.

Ratingul atribuit Transgaz reflectă în principal modelul său de afaceri solid, ca operator şi concesionar al sistemului naţional de transport al gazelor din România, precum şi aşteptările agenţiei privind o contracţie progresivă a afacerii sale de tranzit internaţional de gaze, derivată din rutele tradiţionale.

Ratingul este sprijinit de reglementările naţionale pentru transportul gazelor naturale şi de aşteptările Fitch că o actuală investiţie semnificativă, legată de gazoductul Bulgaria-România-Ungaria-Austria (BRUA), va fi adăugată la baza de active reglementate a Transgaz, sprijinind viitoarele câştiguri.

Profilul financiar al Transgaz este solid, cu o poziţie limitată a datoriei nete la finalul lui 2019.

Modelul de afaceri al Transgaz este destul de rezistent la pandemia de coronavirus (COVID-19) şi la şocul economic provocat de aceasta, datorită procentului dominant în profitul operaţional (EBITDA) al transportului de gaze şi al nivelului consumului intern de gaze, în special în industriile chimice.

Fitch nu estimează o întârziere semnificativă a investiţiilor legată de pandemie şi niciun impact major legat de creanţele nerecuperabile sau creanţele comerciale.

Acţionarul majoritar al Transgaz este statul român (rating “BBB minus”, cu perspectivă negativă) cu o participaţie de 59%.