ApărareȘtiri

Firma românească BlueSpace TECHNOLOGY propune vehicule blindate ușoare VLAH pentru echiparea Armatei Române

ATV Zetor Gerlach (FOTO: Zetor Engineering)

Firma românească BlueSpace TECHNOLOGY a anunțat lansarea proiectului VLAH, primul autovehicul blindat românesc de tip ușor (ATBTU), care va reprezintă propunerea companiei pentru dotarea Armatei Române cu un mijloc de luptă de ultimă generație, care va fi fabricat în țara noastră, se arată într-un comunicat transmis redacției Umbrela Strategică.

Produsul finit al proiectului este o mașină ușoară blindată 4×4, cu o greutate de 9 tone și cu integrare în industria națională de apărare. Este primul autovehicul blindat ce poate fi realizat integral în țară și reprezintă doar un exemplu al capabilităților și posibilităților de dezvoltare locale, afirmă compania.

În procesul de asamblare a soluției tehnice, BlueSpace TECHNOLOGY a căutat un partener puternic în industria auto militară, ce poate oferi o fundație solidă, corespunzătoare unei viitoare linii de producție de mașini blindate din România. Astfel, pe data de 14 februarie s-a semnat un contract de colaborare cu slovacii de la Zetor Engineering, un  producător de mașini blindate cu 75 de ani experiență în industria auto.

Proiectarea vehiculului blindat a demarat la începutul anului, urmând o investiție semnificativă pentru producția, testarea și omologarea prototipului.

Acesta va fi cel mai mare proiect din industria auto românească și o premieră pentru industria apărării naționale, subliniază compania.

„Istoria ne-a arătat mereu nevoia de independență a unei țării, de întărire a capabilităților proprii și de diversificare a resurselor interne. La fel, istoria ne arată mereu nevoia de a privi spre viitor și de a găsi cele mai bune soluții care să ofere stabilitate și protecție. Iar perioada pandemică a întărit această nevoie de a găsi național resursele necesare, tocmai pentru a putea răspunde atât cerințelor curente cât și unor potențiale crize”, a declarat Constantin Pintilie, fondator și director general al BlueSpace TECHNOLOGY.

Compania românească BlueSpace TECHNOLOGY este un furnizor de soluții de securitate și apărare, dezvoltând produse inedite de inginerie modernă.

Armata română urmează să fie echipată și cu peste 1.000 de noi autovehicule tactice blindate de tip ușor, care vor fi fabricate la operatori economici din industria națională de apărare. Costurile estimate de achiziție se ridică la 3,688 miliarde de lei (745 de milioane de euro), fără TVA, incluzând și echipamentele care vor fi puse la dispoziție ca material client, adică 3.482.530 de lei.

Documentul dat publicității indică faptul că Ministerul Apărării vrea să cumpere produse similare cu cele livrate altor state membre NATO, întrucât aceste vehicule tactice trebuie să fie interoperabile cu cele din armatele NATO din punct de vedere al comunicațiilor, calibrului armamentului, tipurilor de muniție pentru armamentul propriu, precum și al sprijinului logistic integrat.

Procedura de achiziție prevede o serie de cerințe, inclusiv unele referitoare la capacitatea tehnică și profesională a ofertanților. Astfel, candidatul trebuie să demonstreze că a livrat produse similare ATBTU către forțe armate din cel puțin două state membre NATO. De asemenea, candidatul trebui să depună declarații și documente justificative care să demonstreze să a livrat în ultimii 7 ani cel puțin 1.059 de produse similare ATBTU către armate din țări NATO, cât și cel puțin 278 de produse similare ATBTU, într-un interval de 12 luni.