ApărareȘtiri

Finlanda confirmă că va înlocui avioanele F/A-18 Hornet cu F-35 Lightning II

Avion invizibil pe radar F-35A (USAF)

Guvernul de la Helsinki a anunțat că a selectat aeronava de generația a cincea F-35 Lightning II, fabricată de Lockheed Martin, să înlocuiască actualele avioane de luptă F/A-18C/D Hornet al aviației finlandeze, se arată într-un comunicat de presă trimis redacției Umbrela Strategică.

Prin selectarea F-35 în cadrul programului HX Fighter, Finlanda dobândește o capabilitate semnificativă pentru a asigurarea stabilității în regiune, afirmă reprezentanții producătorului aeronavelor.

“Suntem onorați că Guvernul Finlandei, prin competiția sa minuțioasă și transparentă, a selectat F-35 și așteptăm cu nerăbdare să colaborăm cu forțele de apărare finlandeze și cu industria de apărare finlandeză pentru a livra și susține aeronava F-35”, a declarat Bridget Lauderdale, vicepreședinte și director general al programului F-35 al Lockheed Martin.

“F-35 va oferi industriei finlandeze capacități digitale unice care valorifică ingineria și producția de generația a 5-a. Activitatea de producție va continua timp de peste 20 de ani, iar operațiunile de întreținere a flotei F-35 vor continua până în anii 2070.”

Lockheed Martin va livra Forțelor aeriene finlandeze un număr de 64 de avioane de luptă multirol F-35A, un pachet de armament robust, o soluție de suport adaptată la cerințele unice ale Finlandei în materie de securitate a aprovizionării, precum și un program complet de instruire. Costul întregului contract se ridică la 8,3 miliarde de dolari.

Selecția F-35 va oferi Finlandei avantaje economice și tehnice pentru decenii de acum înainte. Industria finlandeză va avea multe oportunități de a lucra direct la producția și întreținerea F-35. Prin intermediul proiectelor de participare industrială indirectă în afara producției F-35, Lockheed Martin va construi parteneriate industriale cu companii și instituții academice finlandeze care oferă oportunități axate pe dezvoltarea și avansarea parteneriatelor de securitate mult timp în viitor.

Până în prezent, F-35 operează în 21 de baze din întreaga lume, iar nouă națiuni operează F-35 pe teritoriul lor. În prezent, există peste 730 de F-35 în serviciu, cu peste 1.535 de piloți și 11.500 de persoane care se ocupă de mentenanță instruite pe aceste aeronave.

Forțele aeriene finlandeze sunt echipate în acest moment cu 55 de avioane de luptă monoloc F/A-18C și șapte biloc F/A-18D, care au fost livrate în perioada 1995-2000.

Pe lângă Lockheed Martin cu F-35, la competiția pentru programul HX Fighter au mai luat parte americanii de la Boeing cu F/A-18E/F Super Hornet Block III; francerzii de la Dassault cu Rafale D/E; consorțiul european Eurofighter cu Eurofighter Typhoon Tranche 3A și suedezii de la Saab cu JAS 39 Gripen E/F.