ApărareȘtiri

Fincantieri, selectată să realizeze nouă clasă de fregate a Marinei SUA. Valoarea potențială a contractului: 5,5 miliarde USD

Fregata europeană multi-misiune - FREMM - Carlo Margottini (Fincantieri)

Statele Unite au anunțat joi că au atribuit companiei Marinette Marine, subsidiară a firmei italiene Fincantieri, un contract, cu o valoare potențială de 5,5 miliarde de dolari, pentru proiectarea și construcția noii clase de fregate – FFG(X) – a Forțelor Navale Americane, informează US Naval Institute (USNI).

Pentru început, șantierul naval din Wisconsin al firmei Marinette Marine a primit 795 de milioane de dolari pentru prima fregată din cadrul programului FFG(X). Potrivit termenilor contractului, Forțele Navale Americane au opțiunea de a achiziționa alte nouă fregate din această clasă, caz în care valoarea cumulată a contractului se va ridica la 5,57 miliarde de dolari.

Prima fregată ar urma să fie livrată până în aprilie 2026, iar în cazul în care SUA exercită toate opțiunile, ultima navă este programată să fie finalizată în mai 2035.

Pe lângă Fincantieri, la competiția pentru contractul FFG(X) au mai participat firmele americane Huntington Ingalls Industries; Lockheed Martin; și Bath Iron Works General Dynamics, în colaborare cu constructorul spaniol Navantia; și Austal, o firmă australiană care deține un șantier naval în Alabama.

Forțele Navale ale SUA au solicitat ca fregatele realizate prin programului FFG (X) să fie echipate pentru a putea îndeplini misiuni variate, inclusiv distrugerea navelor de suprafață, luptă antisubmarin sau apărarea convoaielor. 

Noua fregată a Marinei SUA va fi dezvoltată pe baza fregatei europene multi-misiune FREMM, aflată deja în dotarea Forțelor Navale ale Franței și Italiei.