ApărareȘtiri

Fără ajutorul Occidentului, Ucraina ar fi ajuns să apere Liovul, în vestul țării – oficial ucrainean

Lansator și rachetă Javelin (US Army)

Alexei Arestovich, consilierul președintelui de la Kiev, a declarat că în lipsa ajutorului occidental, Rusia ar fi ajuns în vestul Ucrainei, iar apărătorii țării ar fi dus acum lupte pentru apărarea Liovului.

„(n.red. Occidentul) ne salvează din punct de vedere financiar, politic și militar. Dacă nu ne-ar fi ajutat până acum, cred că ar fi fost vorba despre apărarea Liovului. Nu pentru că ne temem, pur și simplu pentru că nu aveam cu ce se ne apărăm. Suntem încă în luptă cu ajutorul Occidentului. Menținem Ucraina, stabilizăm situația macroeconomică cu ajutorul Occidentului, în special al Statelor Unite. Le suntem foarte recunoscători pentru că asigură supraviețuirea noastră și, în general, conservarea culturii noastre. Putin vrea să distrugă cultura noastră, nu doar țara”, a declarat consilierul președintelui Zelenski, citat de agenția de știri UNIAN și portalul axar.az.

În contextul invaziei ruse, Statele Unite și alte țări occidentale au furnizat Ucrainei cantități substanțiale de armament, care au ajutat Kievul să reziste ofensivei forțelor Moscovei.

Inițial, țările occidentale au furnizat, în special, armament cu rază scurtă de acțiune, precum sisteme portabile antitanc și antiaeriene. Ulterior, Occidentul s-a angajat să livreze Ucrainei și piese de artilerie autopropulsată și tractată, sisteme lansatoare multiple de rachete, vehicule blindate (inclusiv tancuri T-72), un sistem antiaerian cu rază lungă de acțiune de tip S-300, drone de diverse tipuri și mărimi etc.

De remarcat că multe dintre aceste echipamente grele încă nu au fost livrate, iar militarii ucraineni au nevoie de pregătire pentru învăța să le utilizeze sau să le întrețină.

Cu toate acestea, Rusia continuă să dețină superioritatea pe câmpul de luptă din estul Ucrainei, în special în ceea ce privește artileria

Un document occidental semnala recent că, în timp ce ucrainenii așteaptă livrarea echipamentelor grele furnizate de Occident, „rușii caută să-și folosească avantajul în timpul pe care îl au la dispoziție, folosind artileria pentru a încerca să rupă apărarea ucraineană din Donbas”.

Un oficial militar ucrainean a explicat că țara sa este în acest moment complet dependentă de armamentul occidental, întrucât în cele aproape 4 luni de război a pierdut o parte semnificativă de armamentul de origine sovietică sau rusească.