ApărareȘtiri

Fălcoi: SUA ar putea să ne doneze două escadrile de F-16

Avion de luptă F-16 (OGMA)

SUA ar putea să doneze României două escadrile de F-16, ca o contribuție la transformarea armatei române în una ”cât mai puternică”, este de părere deputatul USR Nicu Fălcoi, membru al Comisiei pentru Apărare a Camerei, care spune că a făcut această propunere în timpul unei întâlniri la Washington cu congressmanii Eric Swalwell și Devin Nunes.

”Nu ar fi rău dacă ar face ceea ce au făcut și cu alte țări de-a lungul timpului, și anume să contribuie la transformarea armatei române în una cât mai puternică, prin donarea a două escadrile de F-16.(…) Vreau să vă spun că celor doi congressmani nu li s-a părut absolut deloc o cerere ieșită din comun. Ba chiar au promis sprijin în convingerea decidenților americani cu privire la această necesitate”, a relatat deputatul, fost pilot militar, pe pagina sa oficială.

Fălcoi, care este și președinte al Comisiei parlamentare de control a SIE, a explicat și rațiunea unei astfel de acțiuni: dacă România are facilități pentru modernizarea și întreținerea F-16, ”de ce să cumpărăm aceste avioane, când partenerii noștri americani ar putea să ni le doneze, ei înlocuindu-le cu F-35”.

Deputatul este însă sceptic față de un posibil demers în acest sens al autorităților române.

În prezent Forțele Aeriene române dețin șaptesprezece  supersonice F-16.

Umbrela Strategică a scris că guvernul de la Oslo vrea să vândă până la 28 de avioane Fighting Falcon, care ar urma să fie menținute în serviciu activ până la finalul anului 2021, iar România ar fi interesată să achiziționeze două escadrile F-16AM/BM din Norvegia, potrivit unor surse neprecizate, citate de publicația de profil Key.Aero.

De asemenea, ministrul norvegian al Apărării, Odd-Roger Enoksen, a declarat recent că Guvernul de la Oslo „continuă discuțiile cu aliații NATO cu privire la vânzarea mai multor avioane F-16 norvegiene”.

În ultimul an, o serie de țări a vândut ori și-au anunțat intenția de a vinde avioane F-16 uzate. Israelul a vândut 29 de avioane de luptă F-16 A/B unei companii din Canada specializată în furnizarea de servicii de instruire cu adversar pentru piloți militari, iar o firmă americană similară – Draken International – a cumpărat douăsprezece avioane de luptă F-16 retrase din uz de aviația olandeză și alte douăsprezece de la norvegieni.