ApărareȘtiri

Fălcoi: Singura variantă în care România este aptă să reziste unui război de intensitate medie este alături de NATO

Deputatul Nicu Falcoi, fost pilot de MiG-21 și MiG-23 (Facebook)

Deputatul USR Nicu Fălcoi, propus ministru al Apărării în Guvernul Cioloş, a afirmat că este sceptic că România ar putea rezista de una singură pe o perioadă îndelungată într-un război de intensitate medie, astfel că singura variantă în care țara noastră este aptă să reziste unei conflagrații este alături de aliații NATO.

“Singura variantă în care România este aptă să reziste unui război de intensitate medie este alături de aliații noștri. De unii singuri este puțin probabil că am reuși să o facem pe o perioadă foarte lungă. Și tocmai acesta este și motivul pentru care suntem parte a Alianței Nord-Atlantice”, a afirmat deputatul cu ocazia audierii sale în comisiile de specialitate din Parlament.

Fălcoi a subliniat că este de părere că, din punct de vedere al siguranței naționale, România nu a mai avut niciodată garanții de securitate mai ferme decât în acest moment.

Întrebat despre posibilitatea creării unei armate europene, deputatul USR s-a declarat sceptic că o astfel de inițiativă se va concretiza în viitorul apropiat și a indicat că este de părere că “toate inițiativele europene în acest sens ar trebui să fie complementare obligațiilor și angajamentelor în NATO”. Fălcoi a adăugat că apartenența la NATO și Uniunea Europeană sunt două lucruri complementare care fac România mai puternică și sigură.

Nicu Fălcoi a primit aviz negativ din partea Comisiilor pentru apărare, ordine publică și siguranță națională ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, cu 15 voturi „contra”, opt voturi „pentru” şi 13 abţineri.