ApărareȘtiri

F-16 române și turce vor face o demonstrație de poliție aeriană întărită

Foto: mapn.ro

F-16 ale forțelor aeriene române și turce vor face un exercițiu demonstrativ de poliție aeriană întărită ((Enhanced Air Policing), miercuri, la Baza 86 Aeriană, de la Borcea.

Aviația militară a informat că scenariul exercițiului cuprinde interceptarea unei aeronave ”țintă”, reprezentată de un avion de transport C-27 J Spartan din dotarea sa, care va evolua pe traiectoria de zbor Baza 90 Transport Aerian Otopeni – Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță” și retur. Piloții români și turci vor aplica procedurile NATO pentru astfel de situații, iar la finalul secvenței, după aterizarea la Baza 86 Aeriană de la Fetești, va fi prezentată o expoziție statică și un exercițiu de alertare a personalului implicat în astfel de misiuni.

Piloții militari români și turci execută în prezent misiuni de Poliție Aeriană Întărită (Enhanced Air Policing) sub comandă NATO. Acestea contribuie la întărirea capacităţii de reacţie şi la descurajarea unor posibile acțiuni ostile, precum și la consolidarea interoperabilităţii dintre forțele aeriene române și turce.

Poliția aeriană întărită sub comandă NATO este o misiune de apărare colectivă, care se desfășoară pe timp de pace pentru protejarea integrității spațiului aerian al Alianței.