IntelligenceȘtiri

Experți OSINT: Podul Kerci ar fi fost atacat de ucraineni cu o dronă subacvatică primită de la americani

XLUUV Echo Voyager, o dronă subacvatică dezvoltată de Boeing în cadrul programului Orca pentru Marina SUA (FOTO: boeing.com)

Un vehicul subacvatic fără echipaj (UUV), furnizată armatei ucrainene de către americani, ar fi fost folosit pentru a ataca podul strategic care leagă Crimeea de Rusia continentală, pe data de 8 octombrie, sugerează o echipă de specialiști în Intelligence din surse deschise (OSINT).

Autoritățile ruse susțin că explozia de pe pod ar fi fost cauzată de un camion-capcană care transporta 22 de tone de explozibili. Potrivit Serviciului Federal de Securitate (FSB), atacul ce a vizat „cel mai protejat pod din lume” ar fi fost plănuit de luni de zile de către agențiile de spionaj ucrainene, care ar fi fost ajutați de cetățeni ruși și din alte țări.

Pe de altă parte, autoritățile ucrainene nu au revendicat responsabilitatea pentru incident și chiar au afirmat că atacul ar fi fost comis chiar de către ruși.

Însă o analiză efectuată de Molfar, o echipă ucraineană de experți OSINT, a scos la iveală o serie de elemente care contrazic versiunea autorităților ruse privind incidentul, menționând printre altele că nu se observă niciun crater pe suprafața drumului unde camionul a explodat, că vehiculul ar fi trebuit în mod normal să fie inspectat înainte de a traversa podul, iar înregistrările par să arată explozii multiple, inclusiv una care pare să se producă sub pod. Mai exact, experții susțin că în unele cadre se vede că au fost 2 explozii pe autostradă și apoi încă una pe linia de cale ferată. De asemenea, în mod curios, banda a doua a drumului este practic intactă Explozia a afectat doar gardul și suprafața drumului.

Echipa de experți a oferit și posibile alternative, precum o rachetă de croazieră AGM/RGM-84 Harpoon, care însă ar fi cauzat distrugeri mai vizibile, sau o dronă subacvatică.

Ei susțin că podul ar fi fost aruncat în aer de jos, cu ajutorul unei ambarcațiuni de suprafață sau unei drone subacvatice. Experții au remarcat că un obiect albicios care “se mișcă pe apa” poate fi văzut între doi stâlpi din înregistrarea de la o cameră montată pe porțiunea de cale ferată a podului. Este greu de spus dacă este un val sau poate o barcă pentru că, în primele secunde după explozie, camera a fost orbită de lumina puternică.

Imagine care pare să surprindă o ambarcațiune necunoscută sub pod chiar în momentul exploziei (FOTO: Molfar)

“O dronă acvatică (UUV) pentru operațiuni speciale a fost deja găsită în apropierea Sevastopolului. Probabil că a fost livrată forțelor armate (ucrainene n.re.d) din SUA în aprilie”, se arată în raport. O imagine cu o astfel de dronă marină a fost distribuită pentru prima dată pe rețelele de socializare rusești în luna septembrie.

Experții au sugerat, de asemenea, că dronele fabricate în Ucraina, care operează frecvent în regiunea Crimeea, ar fi putut fi folosite în atac.

“Această versiune este confirmată de faptul că terasamentul drumului a fost smuls din elementele de fixare, dar stâlpii de susținere au rămas nedeteriorați”, lucru ce sugerează că explozia a venit dinspre apă, se arată în raportul Molfar.

Președintele rus Vladimir Putin a calificat prompt explozia drept un act de “terorism” și drept represalii a intensificat bombardamentele asupra orașelor ucrainene.

Marina SUA a dezvoltat o serie de vehicule subacvatice fără pilot, precum, Razorback, Snakehead și Orca, care sunt concepute pentru a îndeplini o varietate de roluri, de la misiuni de colectare de informații și supraveghere până la operațiuni cu mine.

Podul Kerci în urma exploziei din 8 octombrie