ApărareIntelligenceȘtiri

Experți: În urma retragerii Marii Britanii din UE, SUA pierd un aliat care pleda în favoarea intereselor americane în Europa

#„Brexit-ul nu este o veste bună pentru SUA”, potrivit lui Ian Lesser, vicepreședintele institutului The German Marshall Fund.

Una dintre consecințele majore ale retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană este plecarea unui aliat care pleda constant în favoarea intereselor Statelor Unite în cadrul structurilor și forumurilor europene de apărare, au explicat mai mulți analiști pentru Newsweek.

„În termeni de securitate, Brexit-ul nu este o veste bună pentru SUA”, a declarat dr. Ian Lesser, vicepreședintele institutului The German Marshall Fund, care a explicat că, fără implicarea Marii Britanii în viitoarele acordurile europene privind apărarea, există o șansă mai mare ca acestea să fie mai puțin favorabile intereselor americane.

Absența Marii Britanii din UE ar putea însemna o preocupare mai mică pentru complementaritate între obiectivele europene privind securitatea și necesitățile Alianței Nord-Atlantice sau ale Statelor Unite.

Mai mult, având în vedere că Marea Britanie era principala poartă de intrare a industriei americane în Europa, analiștii au indicat că există temeri că fabricile și furnizorii militari americani, ca Northrop Grumman, vor avea mai puține șanse să concureze cu succes pe piața europeană de apărare.

Totodată, strategia de apărare pe termen lung a Regatului Unit trebuie să țină cont de îndoielile cu privire la viitorul NATO, alimentate de scepticismul evident al Administrației Donald Trump față de această organizația transatlantică.

Într-un interviu acordat publicației The Sunday Times, la începutul acestui an, ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a afirmat că este de părere că incertitudinea privind angajamentele SUA față de NATO și deciziile luate fără consultarea Europei provoacă înstrăinarea aliaților.

„Suntem foarte dependenți de acoperirea aeriană americană și de serviciile de informații, supraveghere și recunoaștere americane. Trebuie să ne diversificam propriile active”, a declarat Ben Wallace pentru The Sunday Times.

Wallace a mai afirmat că ideea că SUA ar putea să se retragă din poziția de apărător global și membru al coaliției îl „ține treaz noaptea”.