ApărareȘtiri

Expert rus: În cazul unui război, Rusia va ocupa țările baltice și unele orașe de la Marea Neagră, dar ar putea pierde Kaliningradul

Tanc T-14 Armata (Russian MOD)

În cazul unui război cu arme convenționale în Europa, Moscova va ocupa țările baltice și unele orașe de la Marea Neagră, dar ar putea pierde enclava rusă Kaliningrad, a afirmat Vadim Trukhachev, profesor în cadrul Universității de Stat de la Moscova, citat de Svobodnaya Pressa.

Trukhachev nu a precizat ce orașe de la Marea Neagră ar putea fi vizate de o potențială ofensivă rusă, însă numeroși analiști internaționali au avertizat că Moscova ar putea încerca să ocupe Odessa, cel mai mare port al Ucrainei, cât și insula Șerpilor, care ar permite Rusiei să blocheze traficul naval spre porturile ucrainene și să supravegheze mai bine bazele americane din România.

Deși expertul rus a încercat să prezinte pierderea ca fiind relativ nesemnificativă, Kaliningradul, o enclavă rusă situată între Polonia și Lituania, are un rol strategic deosebit de important pentru Rusia, permițându-i să-și extindă umbrela Anti Acces/Interdicție zonală (Anti Acces/Area Denial – A2AD) asupra unor porțiuni întinse din Marea Baltică și Polonia. Mai mult, Rusia a instalat aici și arme ofensive, inclusiv rachete balistice ce pot fi echipate cu ogive nucleare (Iskander) sau rachete de croazieră cu rază medie de acțiune Novator 9M729 (SSC-8), care pot viza ținte de pe întreg continentul european, inclusiv principalele baze americane din Europa, situate în Marea Britanie, Germania, Italia și Spania.

„Dacă presupunem că va fi un război, polonezii vor invada cu siguranță atât regiunea Kaliningrad, cât și Belarusul. Există cu siguranță acest risc. Dar, în timp ce pierde Kaliningradul, Rusia ar putea ocupa Riga și Tallinn, precum și câteva orașe de la Marea Neagră sau în apropiere”, a afirmat Trukhachev, sugerând că acest lucru ar compensa pierderea.

Este însă îndoielnic că pentru Kremlin ar fi acceptabil să piardă avanpostul strategic Kaliningrad, care permite Rusiei să amenințe regiuni întinse din Europa Centrală.

Afirmațiile expertului rus vin ca reacție la un material video intitulat „Ar putea UE să salveze țările baltice de armata rusă”, publicat pe canalul de Youtube Binkov’s Battlegrounds. Concluzia materialului video este că un eventual război ruso-european în zona baltică se va încheia cu un schimb de teritorii, iar această perspectivă descurajează orice tentativă a Rusiei de a invada țărilor baltice.

La rândul său, Paul Goble de la Jamestown Foundation, afirmă că afirmațiile lui Trukhachev sugerează că apărarea Kaliningradului, fost teritoriu german, este o problemă esențială în rândul analiștilor de politică externă și securitate din capitala Rusiei. Mai mult, potrivit lui Goble , exercițiile militare Zapad 2021 au evidențiat acest risc la adresa enclavei expuse – aspect care ar putea să determine Moscova să renunțe, cel puțin temporar, la o politică mai agresivă în țările baltice.

Razele de acțiune ale rachetelor IskanderM și 9M729-Novator (Warsaw Institute)