ApărareȘtiri

EXIT-POLL: Igor Dodon și Maia Sandu merg în al doilea tur de scrutin pentru președinția Republicii Moldova

Actualul președinte Igor Dodon a obținut 40,9%, în timp ce fosta șefă a guvernului de la Chișinău s-a clasat pe locul al doilea, cu 40,9%, iar pe locul al treilea, la mare depărtare, s-a plasat Renato Usatîi cu 11,5%, arată datele unui exit-poll după primul tur al scrutinului prezidențial din Republica Moldova, realizat de Comunitatea WatchDog.md şi IPP, citat de TVR Moldova.

În condițiile în care niciunul dintre candidați nu a obținut cel puțin 50% din voturi, primii doi clasați, Igor Dodon și Maia Sandu, merg în al doilea tur de scrutin, care este programat să se desfășoare la două săptămâni după primul tur.

Sociologii au contactat 3939 de persoane dintre acestea până la ora colectării datelor la urne s-au prezentat 2522 de persoane. Datele au fost colectate între orele 12:00-20:00, marja de eroare este de +-2,5%.

Campania a fost marcată și de acuzațiile Moscovei, potrivit cărora Washingtonul încurajează declanșarea unei revoluții cu ocazia alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, programate pe 1 noiembrie, după modelul Belarusului și Kârgâzstanului, două state foste sovietice care în prezent se confruntă cu ample mișcări de protest.

Pe de altă parte, o investigaţie jurnalistică a arătat că Moscova a primit, în repetate rânduri, de la politicienii din R. Moldova textele discursurilor lor ţinute pe platforme locale şi internaţionale. La rândul lor, subordonaţii lui Chernov şi Maslov editează uneori textele discursurilor partenerilor din R. Moldova şi le scriu rezumate pentru evenimente publice.

Mai mult, o echipă de „consultanţi politici” a venit la Chişinău şi s-a alăturat staff-ului politic al lui Igor Dodon. În investigaţie se spune că aceşti consultanţi activează la sediul central al PSRM şi chiar al Preşedinţiei, se mai arată în investigația jurnalistică publicată de ”Dossier Center” şi Rise Moldova.

Jurnaliştii au făcut poze în timp ce Igor Dodon iese din sediul PSRM, iar la al doilea etaj, la balcon este unul dintre strategii de la Moscova, Iuri Gudilin şi socialistul Bogdan Ţîrdea. Într-o altă poză, Gudilin este lângă primarul Chişinăului, Ion Ceban.