ApărareȘtiri

Exercițiu comun româno-american de artilerie în Dobrogea. Americanii cu HIMARS, românii cu LAROM

LAROM (MApN)

Exercițiul comun româno-american RAPID FALCON va avea loc pe data de 19 noiembrie, la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu și la Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană „Gl.bg. Ion Bungescu” de la Capu Midia, cu participarea unor unități de artilerie aparținând Statului Major al Forțelor Terestre și Forțelor Terestre ale Statelor Unite din Europa.

Așa cum a relatat anterior și Umbrela Strategică, două sisteme HIMARS și o subunitate de militari americani din Batalionul 1, Regimentul 77 de artilerie de câmp, Brigada 41 de artilerie de câmp a SUA „Rail Gunners”, vor sosi în România pentru acest exercițiu.

HIMARS (US Army)

Forțele Terestre Române vor participa cu trei lansatoare multiple de rachete – LAROM din cadrul Brigăzii 8 LAROM „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, informează Ministerul Apărării Naționale (MApN) într-un comunicat publicat luni.

Activitatea, la care vor participa peste 130 militari români și americani cu 30 de mijloace tehnice, are ca scop dezvoltarea și consolidarea cooperării militare dintre Forțele Terestre ale României și cele ale Statelor Unite ale Americii, precum și o oportunitate de dezvoltare a parteneriatului dintre cele două mari unități de artilerie în perspectiva dotării structurilor Brigăzii 8 LAROM „Alexandru Ioan Cuza” cu echipamente HIMARS, începând cu anul 2021.

RAPID FALCON este un exercițiu cu termen scurt de notificare, ce presupune deplasarea rapidă în teren, executarea tragerii și defluirea personalului și tehnicii în cazărmile de dislocare la pace și se va desfășura, succesiv, în două locuri, în intervalul orar 12.30-19.30. Astfel, în Baza 57 Aeriană, începând cu ora 13.30, va avea loc sosirea echipamentelor și vor fi organizate declarații oficiale, iar în Poligonul Capu Midia, începând cu ora 15.30, vor avea loc tragerile cu sistemele de artilerie.

Exercițiul va fi organizat cu respectarea normelor privind prevenirea răspândirii noului coronavirus impuse de autorități la nivel central și local.

România este un viitor utilizator al sistemului HIMARS, comandând pentru început trei sisteme de lansatoare multiple de rachete cu bătaie mare, până la 300 de kilometri, achiziția fiind realizată prin programul Foreign Military Sales direct de la Guvernul SUA, potrivit Drecției Generale pentru Armamente din cadrul MApN.

Luna trecută, ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, a anunțat că țara noastră urmează să primească primul sistem de rachete sol-sol HIMARS la începutul anului 2021.

M142 HIMARS este un sistem autopropulsat de artilerie reactivă cu rolul de a angaja în luptă și de a neutraliza artileria terestră și artileria antiaeriană inamică, mijloace de transport, transportoare blindate inamice, puncte de comandă, personal și alte mijloace de foc ale inamicului, potrivit revistei Artileria Modernă Română.

De asemenea, este conceput pentru a sprijini operațiunile mixte, oferind sprijin direct sau indirect prin forță letală tactică, având abilitatea de a lansa rachetele și de a părăsi poziția de tragere rapid, înainte ca forțele inamice să îi poată detecta poziția și să îl angajeze cu foc.

HIMARS a fost dezvoltat în Statele Unite, în anul 1996, de către Lockheed Martin Missiles & BAE Systems Fire Control.

Sistemul este montat pe un șașiu de camion de 5 tone cu tracțiune 6×6, cu cabină cu blindaj sporit pentru protejarea echipajului împotriva armelor de foc de calibru mic și a schijelor.

M142 HIMARS (lansatorul) este format dintr-un transportor (partea auto) și un sistem de control al focului (FCS) care calculează toate datele misiunii de foc și modul de lansare și de încărcare (Launcher-Loader Module – LLM), care efectuează toate operațiunile necesare pentru a executa misiuni de foc primite.

Sistemul HIMARS poate lansa până la șase rachete 227 mm M270 ghidate MLRS (GMLRS), acestea putând atinge distanțe de peste 70 km, sau o rachetă tactică MGM-140 (Army Tactical Missile System – ATACMS) cu o rază de acțiune de 300 km.

HIMARS poate fi transportat cu avionul de transport militar C-130 Hercules și poate fi dislocat în zone inaccesibile altor lansatoare de rachete mai grele.

În prezent, sistemul se află în dotarea forțelor din SUA, Singapore, Emiratele Arabe Unite, Iordania și urmează să intre în dotarea armatelor din România și Polonia.

Sistemul autopropulsat de artilerie reactivă LAROM, dezvoltat de România, poate lansa atât muniție explozivă cal. 122 mm cu o rază de acțiune de până la 20 km, cât și rachete LAR M.K.-4 cal. 160 mm cu o rază de acțiune până la 45 km.

Muniția trasa de sistemul divizion “LAROM” este containerizata în totalitate: 2 containere, fiecare cu 13 rachete LAR MK IV de 160 mm; fie 2 containere, fiecare cu 20 rachete GRAD de 122 mm, potrivit site-ului Forțelor Terestre.