ApărareȘtiri

Exercițiul Castle Forge, etapa a doua: Avioanele de luptă F-15E Strike Eagle ale USAF își reiau zborurile de antrenament în spațiul aerian al României

Avioane F-16 Fighting Falcon ale Forțelor Aeriene Române, exercițiu alături de aeronave F-15E Strike Eagle ale USAF (FOTO: Romanian Air Force/USAFE)

Patru aeronave F-15E Strike Eagle ale aviației americane (USAF) și-au reluat zborurile de antrenament în spațiul aerian al României, în cadrul celei de-a doua etape a exercițiului multinațional “Castle Forge”, informează Forțele Aeriene Române.

Coordonat de Forțele Aeriene ale SUA în Europa și Africa (USAFE-AFAFRICA), exercițiul multinațional “Castle Forge” are rolul de a pregăti aliații și partenerii pentru potențiale operațiuni NATO și demonstrează coeziunea în aplicarea măsurilor aliate de reasigurare a flancului estic al NATO, precum și capacitatea de dislocare rapidă a elementelor USAFE ca răspuns la izbucnirea unei crize.

România, care găzduiește o fază a exercițiului, participă cu aeronave F-16 și C-130 Hercules, iar Componenta Operațională Aeriană a Forțelor Aeriene Române coordonează și planifică forțele și mijloacele participante și asigură controlul aerian asupra aeronavelor participante.

La mijlocul lunii octombrie, la Baza 86 Aeriană “Locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă” au fost dislocate temporar patru avioane de luptă americane F-15E Strike Eagle din Escadrila de Vânătoare 336 “Rocketeers”, Grupul 4 Vânătoare, de la Baza Aeriană Seymour Johnson din Carolina de Nord. Piloții americani prezenți în România au participat alături de omologii lor români și canadieni la misiuni de antrenament în zona Mării Negre cu scopul creșterii interoperabilității aliate. După terminarea primei etape a exercițiului, avioanele americane F-15E s-au întors la baza aeriană Larissa (Grecia).

La începutul lunii noiembrie, piloții americani au revenit în România pentru o nouă rundă de antrenamente. Pe parcursul acestei săptămâni, piloții aliați participă la misiuni aer-aer și aer-sol, împărtășind informații despre tactici, tehnici și proceduri cu colegii lor.

Totodată, avioane de luptă F-15E Strike Eagle, dislocate în zona Mării Negre pentru Castle Forge, oferă sprijin aerian navelor americane USS Porter și USS Mount Whitney, prezente în acest moment în bazinul pontic pentru operații de securitate maritimă alături de aliați.

La misiunea de cooperare aeronavală mai participă și un avion de de patrulare maritimă P-8A Poseidon a Marinei SUA și de două aeronave de avertizare timpurie și Control (AWACS) din Turcia și Grecia, a anunțat Comandamentul Aerian Aliat.

Avion AWACS E-7T al Forțelor Aeriene ale Turciei (Turkish Air Force)
Echipajul unui avion AWACS E-7T al Forțelor Aeriene ale Turciei (FOTO: Turkish Air Force)