ApărareȘtiri

Exercițiu turco-britanic în spațiul aerian al României cu avioane F-16, E7-T AWACS și Eurofighter

Captură video din timpul exercițiului aerian turco-britanic (Sursa: T.C. Milli Savunma Bakanligi)

Avioane de luptă Eurofighter Typhoon din cadrul detașamentului britanic dislocat la Mihail Kogălniceanu și aparate F-16 Fighting Falcon ale aviației turcești au participat recent la un exercițiu în spațiul aerian al României, a anunțat Ministerul Apărării de la Ankara.

Pe lângă avioanele de luptă Fighting Falcon, Forțele aeriene ale Turciei au mai participat la evenimentul bilateral de instruire cu aeronave Boeing E7-T Wedgetail pentru avertizare timpurie și control (AWACS), CASA/IPTN CN-235 pentru supraveghere și patrulare maritimă și KC-135R pentru realimentare în zbor.

Ministerul Apărării de la Ankara a publicat și o înregistrare video cu momente din timpul exercițiului aerian.

Forțele Aeriene ale Turciei dispun de patru aeronave Boeing E7-T AWACS, o variantă militarizată specială de Boeing 737 echipată cu un radar MESA (Multi-role Electronically Scanned Array) dezvoltat de Northrop Grumman, care permit monitorizarea spațiului său aerian și coordonarea apărării aeriene a țării.

Aproximativ 200 de militari britanici, cu patru avioane de luptă Eurofighter Typhoon, au fost dislocați, în perioada mai-august 2021, la baza aeriană Mihail Kogălniceanu, cu rolul de a executa operațiuni de Poliție Aeriană Întărită coordonate de NATO. Aviatorii britanici au participat în această perioadă la numeroase misiuni de antrenament și nu numai. În câteva rânduri, avioanele Typhoon au fost trimise să monitorizeze acțiunile unor aeronave militare rusești care se apropriau de spațiul aerian NATO.