ApărareȘtiri

Exercițiu NATO în România de salvare a pilotului unui avion militar prăbușit în spatele liniilor inamice

Aeronave Blackhawk și Eurofighter în timpul unui exercițiu în România (FOTO: NATO)

Militarii americani și italieni dislocați în România au participat, la începutul lunii ianuarie, la un exercițiu care a simulat o operațiune de salvare a pilotului unui avion militar prăbușit în spatele liniilor inamice, informează Comandamentul aerian aliat al NATO.

La exercițiul NATO au participat militari din detașamentul de avioane de luptă Eurofighter al Forțelor Aeriene Italiene, dislocat în România pentru misiuni de poliție aeriană, și Batalionul 3 de Elicoptere de asalt din cadrul Regimentului 227 de Aviație de luptă al Armatei SUA.

“Cooperarea Forțelor Aeriene Italiene cu Armata SUA pe teritoriul României subliniază interoperabilitatea dintre Aliații NATO și capacitatea acestora de a organiza exerciții multi-domeniu împreună; aceasta favorizează coeziunea forțelor armate aliate și pregătirea lor operațională”, a declarat colonelul Morgan Lovisa, comandantul detașamentului italian.

“Echipa noastră a forțelor aeriene a efectuat exerciții de recuperare a personalului cu armata americană; recuperarea personalului este adesea denumită asigurare de viață pentru piloții de luptă”, a explicat ofițerul italian.

Exercițiul a constat în simularea unui scenariu operațional pentru recuperarea unui pilot doborât în ​​teritoriu ostil. Patru avioane Eurofighter ale aviației italiene au asigurat controlul aerian în zona identificată, având sarcina de elimina orice amenințări. Elicopterele americane Blackhawk s-au apropiat apoi de zona de extracție pentru a localiza, asigura și extrage pilotul supraviețuitor. După recuperarea pilotului, avioanele de luptă Eurofighter au escortat elicopterele în cursul zborului spre bază, unde pilotul doborât a primit îngrijiri medicale.

“Obiectivul principal al unor astfel de activități este de a obișnui echipajele aeriene să opereze cu diferite active și într-un mediu multinațional/multi-domeniu”, a explicat colonelul Lovisa. “Misiunile de recuperare a personalului – mai ales dacă implică mai multe națiuni – sunt complexe și necesită un nivel înalt de pregătire, deoarece participanții au nevoie de o planificare atentă și o cooperare cuprinzătoare”, a adăugat ofițerul italian.

Elicoptere Blackhawk și un avion Eurofighter în timpul unui exercițiu în România (FOTO: NATO)