ApărareȘtiri

Exercițiu militar multinațional, anulat în Finlanda din cauza pandemiei

MAGNUS LAUPA/RUOTSIN PUOLUSTUSVOIMAT/Helsingin Sanomat

Finlanda a anunțat luni că, din cauza problemelor cauzate de pandemia de coronavirus, a decis să anuleze un exercițiu militar de mare amploare care urma să se desfășoare în mai-iunie 2021 și la care urmau să participe 20.000 de militari din treisprezece țări, relatează publicația The Guardian.

ARCTIC LOCK urma să fie cel mai mare exercițiu al forțelor armate finlandeze  în 2021, iar la eveniment au fost invitați să participe observatori din numeroase țări din NATO și UE.

“Exercițiile internaționale sunt importante, dar în această situație este și mai importantă menținerea sub control a coronavirusului. Prin urmare, se justifică înlocuirea ARCTIC LOCK cu un exercițiu național“, a afirmat ministrul apărării de la Helisnki, Antti Kaikkonen.

Întrucât restricţiile legate de pandemie au făcut imposibilă desfăşurarea sa, Comitetul de politică externă şi de securitate al Finlandei a decis să-l înlocuiască cu un exercițiu în plan naţional, la care ar urma să participe 15.000 de militari.

Arctic Lock urma să se înscrie într-o serie de exerciţii militare de mare amploare în regiunea baltică, reflectând tensiunile în creştere între numeroase state occidentale şi Rusia, relatează agenția de știri Agerpres, citând AFP.

În 2017, în Suedia s-a desfăşurat exerciţiul militar Aurora-17, cel mai important din ţară din ultimii peste 20 de ani. El urma să continue în 2020 cu mobilizarea a 25.000 de soldaţi, dar a fost anulat tot din cauza pandemiei.

În acelaşi timp, operaţiunea americană Defender 2020, vizată să fie cea mai mare desfăşurare de trupe americane în Europa de la sfârşitul Războiului Rece, a trebuit să fie redusă în amploare.

Chiar dacă pandemia a antrenat o reducere a exerciţiilor militare, acestea au continuat totuşi, determinând Rusia să lanseze propriile exerciţii deasupra Balticii.

La rândul său, Finlanda – a cărei frontieră de peste 1.300 de kilometri cu Rusia este cea mai lungă a Uniunii Europene cu acest vecin – are în vedere să organizeze un exerciţiu militar internaţional mai târziu în cursul deceniului, a transmis Ministerul Apărării de la Helsinki.

Finlanda şi Suedia nu sunt membre în NATO, dar în ultimii ani şi-au intensificat cooperarea cu Alianţa şi fac parte din Parteneriatul pentru Pace.