ApărareȘtiri

Exercițiu de realimentare în aer pe timp de zi și de noapte a avioanelor F-16 Fighting Falcon ale Forțelor Aeriene Române

Un avion de luptă F-16 al aviației române se pregătește să fie realimentat în aer de un KC-135 al Gărzii Naționale Aeriene Alabama (FOTO: Nationalguard.mil)

Avioane F-16 Fighting Falcon ale Forțelor Aeriene Române au fost realimentate în zbor, deasupra României, de aeronave-cisternă de tip Boeing KC-135 Stratotanker ale Gărzii Naționale Aeriene din Alabama, în cursul unui exercițiu în perioada 13-21 mai.

Exercițiul a făcut parte din misiunea comună de instruire prin Programul de Parteneriat de Stat între Garda Națională din Alabama și România.

„Este prima dată când putem aduce aeronave KC-135 în România prin Programul de Parteneriat de Stat”, a declarat Lt. Col. Brian Baltz, ofițer pentru relații bilaterale în cadrul Gărzii Naționale Aeriene din Alabama. „Clădim aceste relații între aviatorii noștri pe care le vom putea continua să le modelăm cu omologii noștri români în anii următori”, a adăugat oficialul.

Echipajele KC-135 din cadrul Escadrilei 100 de Realimentare aeriană și piloții de F-16 din Escadrilei 53 Vânătoare a Forțelor Aeriene Române au efectuat misiuni de realimentarea în aer pe timp de zi și de noapte.

De asemenea, mecanicii americanii au lucrat alături de omologii lor din Forțele Aeriene Române pentru a oferi cunoștințe și asistență în ceea ce privește întreținerea avioanelor de luptă, a precizat Garda Națională din SUA.

„Forțele Aeriene Române au mecanici foarte experimentați”, a declarat Sgt. William Rhodes. „Deși avem aeronave F-16 de mai mult timp, cu toții putem continua să învățăm ceva unii de la alții”.

Misiunea a oferit Gărzii Naționale din Alabama și Forțelor Aeriene Române o pregătire bilaterală vitală.

„Avem o relație de aproape 30 de ani cu România, dar noi oportunități ca aceasta ne ajută să continuăm să o dezvoltăm”, a adăugat Baltz.